Marieke Giele

Marieke Giele (1993) studeerde Architectuur aan de TU Delft. Een deel van haar studie volgde ze aan de TU Graz in Oostenrijk. Zij liep stage bij KCAP Architects&Planners. Van 2015 tot 2022 was zij werkzaam als vakredacteur bij de Architect. Tegenwoordig werkt Marieke bij Mei Architects and planners.

Jelmer Buurma en Sneha Dugar bij het Paviljoen buurttuin Zoete Aarde in Zoetermeer, ontworpen in opdracht van stichting Zoete Aarde, is met kalkhennep en hout door vrijwilligers gebouwd. Beeld Loes van Duijvendijk

Start-up Buurma Dugar Architects: 'Als architect moet je werk toch...

Geen website, een summiere Instagrampagina en slechts wat lokale berichtgeving over hun paviljoen in Zoetermeer. Alles rondom Buurma Dugar Architects heeft iets mysterieus. Wel wisten Jelmer Buurma en Sneha Dugar met het paviljoen door te dringen tot de Next Step Ahead Group van de BNA én sleepten ze een nominatie binnen voor de Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten 2024. Dugar: 'Peter Zumthor heeft ook geen website.'

Mor Studio. V.l.n.r. Kosmas Spanidis, Anna Tsagkalou, Francisco Munoz en Margot Holländer. Beeld David Meulenbeld

Start-up MOR Studio: 'We willen slechte panden omtoveren tot...

Alle leegstaande gebouwen in Nederland positief laten bijdragen aan hun omgeving; dat is de ambitie van Mor Studio. En daarvoor wil dit jonge bureau de bouwindustrie flink veranderen. 'Wij willen de brug slaan tussen de architect en de duurzaamheidsadviseur.'

Margit van Schaik en Jesper Baltussen van Baltussen van Schaik. Beeld David Meulenbeld

Start-up: Baltussen van Schaik: 'Wij pleiten voor een welstand voor...

Architectuur die een positieve bijdrage levert aan het dagelijkse leven van mensen. Dat is waar het bij Baltussen van Schaik om draait. Het duo is kritisch op de huidige woningarchitectuur, die vooral lijkt te draaien om het gevelontwerp. Juist achter die gevel kunnen architecten impact hebben.

Beeld: David Meulenbeld

Start-up: Startend bureau Atelierfront ontwierp een paviljoen voor...

Artis opbellen met de vraag of je het nieuwe gibbonverblijf mag bouwen. Dat is hoe het Haagse architectenbureau Atelierfront aan zijn eerste opdracht kwam. Gedurfd, maar het werkte. Inmiddels timmeren oprichters Marita Bijlsma en Thomas Buijs flink aan de weg. 'Soms moet je de stoute schoenen aantrekken.'

Lesia Topolnyk is de winnaar van de Prix de Rome 2022. Beeld Aad Hoogendoorn

Lesia Topolnyk wint Prix de Rome en legt vinger op de zere plek

Architectuur is politiek. Dat is duidelijk bij de Prix de Rome dit jaar. Van het voormalige Joegoslaviëtribunaal tot aan de publieksbalies van de Belastingdienst, alle ontwerpen spelen in op actuele politieke thema's. Winnares Lesia Topolnyk legt de vinger op de zere plek. Met haar project 'No Innocent Landscape' ontrafelt ze de complexe verhoudingen in het mijndorp van de MH17-ramp.

Stadhuis Groningen. Beeld René de Wit

Oud en nieuw weten elkaar te versterken bij Stadhuis Groningen

De architecten Happel Cornelisse Verhoeven restaureerden het negentiende-eeuwse gebouw in oude luister en voegden er een nieuwe laag aan toe. In technische staat en duurzaamheid verslaat het menig nieuw gebouw.

Stadhuis Leiden door Office Winhov. Beeld Rene de Wit

Winnaar ARC22 Detail Award: Stadhuis Leiden door Office Winhov

Intuïtie en lef. Dat is waar de jury van de ARC22 Detail Award dit jaar naar op zoek ging. De winnaar Stadhuis Leiden door Office Winhov onderscheidt zich door de chirurgische manier van restaureren, waarbij nieuwe ingrepen zich op overtuigende wijze binnen de bestaande architectuur voegen.

Vlnr: Stadhuis Leiden, Huis Vaneker en De Warmoes

Nominaties ARC22 Detail Award bekend

Voor de ARC22 Detail Award zijn dit jaar genomineerd: Huis Vaneker in Enschede door Groothuijse de Boer architecten, De Warmoes in Amsterdam door Workshop architecten en Stadhuis Leiden door Office Winhov. Volgens de jury is bij elk project voelbaar dat er lef in zit. Tegelijkertijd kenmerken ze zich door een bijzondere subtiliteit. Dat maakt het aan de toeschouwer is om langzaam de schoonheid van het architectonische detail te ontdekken.

Studio BLAD met Frank van Zuilekom en Fiona Kydd. Beeld David Meulenbeld

Start-up: Studio BLAD wil bij elk project meer bomen planten

Met groen de identiteit van een plek terugbrengen, dat is de missie van Studio Blad. De diverse achtergronden - Nederlands en Schots - van de twee partners van dit jonge landschapsbureau, leveren in hun ontwerpen een spannend contrast op tussen strak en weelderig.

De kapschuur van de Genneper Hoeve in gebruik. Beeld Werkstatt

Kapschuur op de Genneper Hoeve door Werkstatt

De Genneper Hoeve is een biologische stadsboerderij in Eindhoven. De eigenaren vroegen Werkstatt om een kapschuur te ontwerpen. Deze moest plaats bieden aan het jongvee en het materieel.