Marit Overbeek

Marit Overbeek is continu nieuwsgierig naar de totstandkoming van de gebouwde omgeving en naar de mensen & maatschappelijke ontwikkelingen die hier invloed op hebben. De liefde voor architectuur ontvlamde bij vakblad de Architect, waar zij schreef over interieur & design. Haar ervaringen als initiatiefnemer van de Rotsoordbrug leidden tot een nieuw perspectief op de verhouding overheid-bouw-burger.

Marit ijvert voor meer bewonersinvloed op hoe de stad wordt ingericht. Daartoe schrijft ze de column ‘Utrechters maken de stad’ in De Nuk en organiseert ze allerlei activiteiten. Als communicatiemanager bij Heijmans verdiept zij zich elke dag in de bouwpraktijk.

De woning van Karin en Danny. Beeld John van Hammond
Innovatie

Plekken voor pioniers in Minitopia

Voor pioniers in bouw en ruimte heb ik een mateloze bewondering: willen vernieuwen in een sector met sterke tradities en complexe belangen is niet gemakkelijk. Ook zijn ze hard nodig om alle ruimtelijke opgaven het hoofd te kunnen bieden. Plekken waar je kunt pionieren, experimenteren met nieuwe woonvormen en bouwmethodes, zijn tot mijn verbazing nog steeds schaars in Nederland. Daarom verdient Minitopia in Den Bosch alle aandacht.

Architectuur

Blog - Tiny houses: van experiment tot oplossing

Tiny houses? Modegril. Waarom zijn die nodig? Ik belde met Jelte Glas, ook Utrechter en zelfverklaard woonpionier. Hij bouwde samen met twee vrienden zijn eigen tiny house. En zoekt gemeentes met lef, waar hij zijn mobiele woonunit neer mag zetten. Zodat we door te experimenteren leren bouwen voor de toekomst.

Design

Is initiatief nemen voor iedereen?

Op deze plek spreken Hans Teerds, onderzoeker en docent aan de Faculteit Bouwkunde TU Delft, en Marit Overbeek, online coördinator en initiatiefnemer in Utrecht, met elkaar over bewoners die zelf ruimtelijke initiatieven opstarten in hun eigen wijk. Marit vreest dat markt en overheid helemaal niet klaar zijn voor burgers als een derde machtsfactor in het stadmaken.

Architectuur

We maken er echt geen zootje van

Op deze plek spreken Hans Teerds, onderzoeker en docent aan de Faculteit Bouwkunde TU Delft, en Marit Overbeek, online coördinator en initiatiefnemer in Utrecht, met elkaar over bewoners die zelf ruimtelijke initiatieven opstarten in hun eigen wijk, en de verhouding tussen die bewoners en ruimtelijke professionals. Marit Overbeek beschrijft de energie en angsten die initiatieven oproepen bij zowel ontwerpers als overheden.

Economie

Kamperen bij de gebruiker

Ruimtelijke plannenmakers in contact brengen met de gebruikers daarvan: dat is de filosofie achter Camping Onbestemd. Drie enthousiaste Utrechters organiseren in dit Jaar van de Ruimte vier keer een reis naar stukken Nederland die zijn verzonnen op de tekentafel. Dit weekend reisde ik af naar de Tweede Maasvlakte, waar hijskranen braaf doen wat de plannenmakers hadden bedacht en de natuur dit constant ondermijnt.

Binnenstedelijk bouwen

Afdwingen van de nieuwe tafelschikking

Krijg bewoners en initiatiefnemers aan de tafels waar beslissingen worden genomen over bouwen, grond en vastgoed in de gebieden waar zij wonen en actief zijn. En bewijs dat bewoners en lokale ondernemers die ruimtelijke initiatieven nemen, meer kunnen dan pauzenummer zijn. Deze nieuwe werkelijkheid probeerde ik samen met de Utrechtse Ruimtemakers af te dwingen met het Utrechts Vastgoeddiner. En passant maakte de gemeente Utrecht kennis met nieuwe stadmakers en nieuwe ontwikkelstrategieën!

Design

Van een kleine naar een grote brug

Als bewoner een brug realiseren in eigen stad? Niet gemakkelijk. Zelfs niet als je architect, planoloog en journalist bent. Als je je als bewoner-met-relevante-kennis begeeft op het terrein van de traditionele bouwpartijen, schrikken projectontwikkelaars en met name gemeenteambtenaren daar behoorlijk van. Omdat de invloed opeisende eindgebruiker een duurzame trend blijkt, die echter nog niet overal tussen de oren zit, ben ik maar een grotere brug aan het bouwen: die tussen bewoners, projectontwikkelaars en overheid.

Design

Maarten van Severen: Zo vader, zo zoons?

Staan ze in de schaduw van hun beroemde vader of treden ze in zijn voetsporen? Die onuitgesproken vraag staat centraal in de documentaire Maarten van Severen: Addicted to Every Possibility. Ik interviewde voor de Dagkrant van het Nederlands Film Festival de jonge Nederlandse filmmaker Moon Blaisse. Zij schetst een portret van de Vlaamse meesterontwerper aan de hand van impressies van zijn vier zonen. Na een eerdere vertoning in Milaan, ging de film op de 34e editie van het Nederlands Film Festival officieel in première.

architectuurgeschiedenis

Ruimtes vangen in film

Het catalogiseren van architectuur zou je het levenswerk kunnen noemen van Heinz Emigholz. De Duitse avant-garde filmmaker documenteert al sinds 1972 gebouwen van Sullivan, Loos en Schindler tot de bruggen van Maillart of oude interieurs. Van zijn levenswerk Photographie und jenseits worden nu een flink aantal films vertoond op het International Film Festival Rotterdam (IFFR). Tijdens de CriticsTalk afgelopen vrijdag schoof ik aan voor een interview met de 65-jarige regisseur.

Architectuur

Verdienmodellen voor de toekomst

De crisis in de architectuur valt samen met de crisis in de uitgeefwereld, waardoor vakbladen in de ruimtelijke sector het extra moeilijk hebben. Oorzaak is de digitale disruptie die traditionele verdienmodellen van uitgevers onder druk zet. Nieuws is overal gratis te vinden en adverteerders spreken via sociale media zelf hun klanten aan. Tegelijkertijd ontstaat er een vraag naar duiding en analyse op online media, in plaats van gratis snel nieuws te snacken. Wat is het nieuwe verdienmodel voor een architectuursite?