Matthijs de Boer

Matthijs de Boer is stedenbouwkundige en architect. Zijn in Rotterdam gevestigde bureau mdbs doet ontwerpwerk en onderzoek, veelal op het grensvlak van stedenbouw en architectuur. De Boer is actief in het bouwkunstonderwijs en is auteur van het recent verschenen boek 'Binnen in de stad, ontwerp en gebruik van publieke interieurs'.

Meer informatie over Matthijs de Boer en zijn bureau mdbs is te vinden op www.mdbs.nl

Uit 'The Proof of the Pudding', de documentaire over Hertzbergers' Centraal Beheer.

Centraal WanBeheer, schrijnend zichtbaar in 'The Proof of the pudding'

Iedereen in mijn omgeving had het vorige week opeens over de Hertzberger-film. 'The Proof of the pudding', over het met sloop bedreigde gebouw Centraal Beheer. Een iets ingekorte versie werd door AVRO/TROS op de landelijke televisie vertoond; een medium waar mijn generatie nog deels afhankelijk is voor actualiteit en achtergrond. Waar overigens zelden een heel uur aan architectuur wordt besteed.

Beeld Shutterstock

Straatje erbij, file erbij

Ook demissionair doet minister Hugo de Jonge nog verwoede, goed bedoelde pogingen de woningnood op te lossen voordat het nieuwe kabinet er is. Maar het mantra 'straatje erbij' is al een eigen leven gaan leiden. Het is de slechtst denkbare oplossing. Woningnood is een probleem dat iedereen herkent. Ruimtelijke ordening blijkbaar niet. En dat terwijl ze onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden.

PEP alumni

Het NAi was meer dan een 'loket' en moet terugkomen

Het NAi is niet meer. Opgericht in 1988 en na de opening van het eigen gebouw in 1993 snel uitgegroeid tot een internationaal vermaard architectuurcentrum. Hier werd de bijzondere reputatie van de Nederlandse architectuur gevierd en de vakdiscussie gevoerd. Daarom heeft onze volksvertegenwoordiging de regering opdracht gegeven te onderzoeken of het terug kan komen. Morgen vindt hierover in de Tweede Kamer een rondetafelgesprek plaats.

Boijmans van Beuningen. Beeld Ossip van Duivenbode

Advies voor André van Stigt als supervisor van de renovatie van...

Het is verleidelijk - en voor architecten ook al te gebruikelijk - om het werk van hun voorganger te verguizen. Nu André van Stigt als supervisor de renovatie van Museum Boijmans van Beuningen in goede banen gaat leiden (NRC zaterdag 1 juli 2023) wil ik hem het volgende ter overweging geven.

Nieuwe Instituut, het voormalige NAi. Beeld Ossip van Duivenbode

Opnieuw relevant: Het NAi is dood, leve het NAi!

'Architecten aller provinciën verenigt u, voor een keertje, en richt het Nieuwe Architectuurinstituut op! Er zijn talloze fijne gebouwen die leegstaan en die zich graag laten transformeren. En het nieuwe NAi kan ook best gewoon in het gebouw van het oude NAi.' Deze oproep van Matthijs de Boer is opnieuw relevant nu de Tweede Kamer op 27 juni j.l. de motie van Kamerlid Sandra Beckerman (SP) heeft aangenomen om onderzoek te doen voor de terugkeer van een nationaal architectuurinstituut. Daarom publiceren we zijn column uit 2015 opnieuw.

Open Oproep Vitale steden en dorpen #1. Beeld Stimuleringsfonds

Maar dat ís stedenbouw

Het Stimuleringsfonds heeft een nieuwe Open Oproep geplaatst met als thema Vitale steden en dorpen. Helaas maakt de oproep pijnlijk duidelijk hoezeer het ruimtelijk beleid in de afgelopen jaren is verwaarloosd.

Koeienstal. Beeld Shutterstock

Blog - Stikstof en stedenbouw: over toekomstplannen en...

Door Matthijs de Boer - Wat doen we met het land van boeren die stoppen met intensieve veehouderij vanwege de stikstofcrisis? Gemeenten en boeren zien kansen voor woningbouw. Maar willen we dat wel zo verspreid over het land?

Host Liesbeth Staats, Rijksbouwmeester Floris Alkemade en Rijksadviseur Daan Zandbelt tijdens de talkshow Panorama in de praktijk van het College van Rijksadviseurs

Blog - Wel ruimte, maar geen ordening: De Panorama-Nederland talkshow...

Door Matthijs de Boer - Tijdens de talkshow Panorama in de Praktijk gingen Rijksbouwmeester Floris Alkemade en Rijksadviseurs Berno Strootman en Daan Zandbelt in gesprek over de toekomst van Nederland. Door de ontregelende bijdrage van Tommy Wieringa werd de complexiteit van het begrip ruimtelijke ordening extra duidelijk.

30 km/u zone in Amsterdam. Beeld Shutterstock

Blog - Verkeer versus stedenbouw: Voer 30 km/u in en los de...

Door Matthijs de Boer - Het grootscheeps invoeren van 30 kilometer per uur als maximumsnelheid levert de stad meer voordelen op dan je op het eerste gezicht zou denken. Naast veiligheid ontstaat er bijvoorbeeld ook extra ruimte voor woningbouw. Hoe werkt dat?

Interieur Hyvän Paimenen Kerk (2002) in Helsinki van Juha Leiviskä

Blog - Eigentijdse Finse architectuur: generatie die zich losmaakt...

Door Matthijs de Boer - Tijdens een bezoek aan Finland komt in de avonden de andere kant van de Finse architectuurcultuur naar voren. Een ontmoeting met Juha Leiviskä maakt duidelijk dat de Finse architecten niet alleen verfijnde architectuur maken, maar zich ook willen ontworstelen aan de alles overheersende roem en invloed van Alvar Aalto.