Reinoud Schaatsbergen

Vakredacteur

Reinoud Schaatsbergen is schrijver en redacteur. Binnen de Architect focust hij zich op de ontwerppraktijk en stedenbouw, met specifiek aandacht voor gebiedsontwikkelingen, landschapsarchitectuur en de maatschappelijke impact van (stedelijke) omgevingen.

Ideeën, vragen of opmerkingen? Mail naar reinoudschaatsbergen@vmnmedia.nl

V.l.n.r. Hof doet Leven, Huybert van Oldenhofje, Poortmeesters.
Achtergrond

De evolutie van het hofje: drie moderne voorbeelden die de traditie...

Het hofje als architectonische typologie bestaat al eeuwen. Eerst was het vooral bedoeld voor senioren om zorg en gezelschap bij de hand te hebben. Moderne varianten nemen afstand van dit soort traditionele kenmerken. Hier wonen gezinnen die rust zoeken in de drukke stad. Lijken de hofjes van de 21e eeuw nog wel op hun voorgangers?

Kristiaan Borret. Beeld Hanna Veltman
podcast

Kristiaan Borret: 'Een goede stad is niet per se een mooie stad'

Volgens Brussels Bouwmeester Kristiaan Borret moeten steden complexiteit en diversiteit omarmen. Dat creëert mogelijkheden voor experiment, waar architecten en stedenbouwers om staan te springen. In de nieuwste aflevering van de podcast 'Over Architectuur Gesproken' blikt hij terug op hoe Brussel dat heeft gedaan en hoe Nederland diezelfde lijn kan volgen.

Francesco Veenstra. Beeld David Meulenbeld
Achtergrond

CRa lanceert Architectenindex: 'Meer kansen voor architecten zonder...

Het College van Rijksbouwmeester en Rijksadviseurs (CRa) heeft op 13 februari de Architectenindex gelanceerd. Met het initiatief wil het CRa onder andere architectenbureaus op een eenvoudige wijze koppelen aan ontwerpopdrachten van publieke opdrachtgevers, van kleine gemeenten tot het Rijksvastgoedbedrijf (RVB).

IKC Meeroevers, een project van o.a. ICSadviseurs. Beeld ZOETMULDER en Schoots Architecten
Achtergrond

Hebben architecten het nakijken als projectmanagementbureaus worden...

Projectmanagementbureaus hebben vaak de touwtjes in handen bij het opstellen van een architectenselectie. Architecten voelen zich hierdoor dikwijls benadeeld, bijvoorbeeld als de focus ligt op het proces in plaats van op de kwaliteit. Projectmanagers verwijzen op hun beurt naar strenge eisen vanuit hun opdrachtgevers en wetgeving. Wat is er nodig om het aanbestedingsproces uit deze spagaat te halen?

Beeld Ossip van Duivenbode
Review

Rijnboutt renoveert Pershal in Amsterdam: carte blanche voor moderne...

Hoe kan een diepe, acht meter hoge fabriekshal die ooit is gebruikt voor drukpersen dienstdoen als modern kantoorgebouw? Voor die vraag stond Rijnboutt met de transformatie van de Pershal van het Telegraafgebouw in Amsterdam. Met respect voor het oorspronkelijke ontwerp vulde het bureau de hal in met een stalen constructie met bruggen en trappen, natuurstenen wanden en kopshouten vloeren.

Plankaart van het ontwerp van Shift, Lola en Marlies Rohmer voor Campus Esserberg. Beeld Shift, Lola en Marlies Rohmer
Editor's choice

Een goede tender? Neem een voorbeeld aan gemeente Groningen

'Via een open procedure publiek werk aanbesteden, creëert een kansenveld voor architecten. Maar de voorwaarden waaronder zo'n aanbesteding wordt uitgevoerd, kloppen vaak niet.' Door deze woorden van Jan Peter Wingender van Office Winhov ben ik diep in het konijnenhol van de tendercultuur gedoken.

Achtergrond

5 keer het moderne universiteitsgebouw door o.a. KAAN, Atelier Pro en...

Veel daglicht en een neutrale inrichting met zachte en lichte kleuren. Dat is een trend in deze vijf universiteitsgebouwen die in 2024 zijn opgeleverd door De Zwarte Hond, KAAN Architecten, Atelier Pro, Powerhouse Company en het team van Inbo, Sweco Architects en Ex Interiors. Hout speelt in alle interieurs de boventoon.

Render van Campus Esserberg. Beeld Shift, Lola en Marlies Rohmer
Achtergrond

Shift, LOLA en Marlies Rohmer winnen tender voor Campus Esserberg:...

De aanbesteding voor een nieuwe campus voor openbaar onderwijs van 0 tot 18 jaar op het landgoed Esserberg, tussen Groningen en Haren, is gewonnen door het team van Shift, LOLA en Marlies Rohmer. Voor de samenwerking zette Rohmer bewust Shift in de lead.

Reimar vond Meding, algemeen directeur bij KAW. Beeld KAW
interview

Reimar von Meding: 'Architecten moeten sneller, harder en duidelijker...

Kun je als architect je ambities niet kwijt in betaalbare woningbouw? Dan laat je 'enorme kansen' liggen, vindt Reimar von Meding. Volgens de directeur van architectenbureau KAW hamert politiek Den Haag onterecht op 'nieuwe woningen pompen'. Wat hem betreft moet de nadruk juist liggen op wijkvernieuwingen. Daarmee kunnen twee vliegen in één klap worden geslagen: de noodzakelijke renovatie van de bestaande voorraad én nieuwe woningen toevoegen.

Houten woning van Roof House, geoptimaliseerd door Next Natuurlijk. Beeld Next Natuurlijk
Achtergrond

NEXT architects richt NEXT natuurlijk op: 'We herdefiniëren ons...

Next architects is een nieuw initiatief gestart om duurzamer en betaalbaarder woningen te bouwen. Next natuurlijk is volgens het bureau een kant-en-klare werkwijze die de constructie, gevelopbouw en het installatieconcept van een woning optimaliseert om zo tot een significante CO2-reductie te komen.