Reinoud Schaatsbergen

Vakredacteur

Reinoud Schaatsbergen is schrijver en redacteur. Binnen de Architect focust hij zich op de ontwerppraktijk en stedenbouw, met specifiek aandacht voor gebiedsontwikkelingen, landschapsarchitectuur en de maatschappelijke impact van (stedelijke) omgevingen.

Ideeën, vragen of opmerkingen? Mail naar reinoudschaatsbergen@vmnmedia.nl

Top 5 meest gelezen projectreviews van 2024

Top 5 meest gelezen projectreviews van 2024

Architectonisch vakmanschap typeert de meest gelezen projectreviews van 2024. Zo staat met stip bovenaan de lijst het schildersatelier bovenop een kunstenaarshuis, ontworpen door Pieter Bedaux. Ook het sociale woongebouw Volante door Monadnock trekt de aandacht door de samenkomst van efficiëntie en schoonheid. Verder is de 'inpandige jungle' van het Langeveld Building door Paul de Ruiter Architects een fijne ruimte én heeft het gebouw een technisch hoogstaand ventilatiesysteem op zon en wind.

Henk Hartzema. Beeld Hanna Veltman

Alwetende mastermind of gevelregisseur?

'Een Nederlandse Open Oproep is prima mogelijk', zei Francesco Veenstra op 29 augustus tijdens een debat over de aanbestedingsmethodiek. Dus, waar blijft hij? Ik was niet de enige in de zaal die zich dat licht verontwaardigd afvroeg. Een kwestie van makkelijker gezegd dan gedaan, leerde ik toen ik mij in de voors en tegens ging verdiepen.

Bibliotheek Predikheren in Mechelen, gerealiseerd vanuit de Open Oproep, ontworpen door HildundK en Korteknie Stuhlmacher Architecten. Beeld Stijn Bollaert

Waar blijft de Nederlandse Open Oproep? 'Deze discussie gaat niet om...

Vraag een willekeurige architect naar de Nederlandse aanbestedingscultuur en hij legt hoofdschuddend uit hoe de procedure goede architectuur in de weg zit. Sommigen verwijzen naar België. Dáár snappen ze het, want door de Open Oproep worden architecten gekozen op basis van visie, potentie en expertise in plaats van een afvinklijst. Waarom krijgt dit felbegeerde alternatief geen voet aan de grond in Nederland?

Henk Hartzema. Beeld Hanna Veltman

Henk Hartzema: 'Dank God op je blote knieën dat je een gevel mag...

Henk Hartzema is de rechterhand van iedereen. Althans, zo ziet hij zichzelf vanuit zijn rol als supervisor van onder andere het Leiden Bio Science Park en het Havenkwartier in Rijswijk. Een rol die niet zozeer gaat over architectuur, maar over de waarde van een gebouw in zijn omgeving, vertelt hij in de podcast 'Over Architectuur Gesproken'.

Branimir Medic. Beeld Peter van Aalst

Branimir Medic van Architekten Cie.: 'Architecten moeten weer...

De architect verliest zijn positie, zegt Branimir Medic. Tenminste, dat is zijn ervaring. Hij is sinds 1998 partner bij de Architekten Cie., een architectenbureau dat is opgedeeld in vier bedrijven, met onder andere een tekenbureau en adviseringstak. Met deze aanpak probeert het bureau relevant richting opdrachtgevers te blijven. Maar is dat voldoende? 'Ze moeten weer vertrouwen in architecten krijgen.'

Het project Erfdelen. Beeld Woonpioniers

Erfdeelproject BuitenDelen: pionieren op het platteland

Het moet makkelijker, sneller en begrijpelijker worden om woningen te bouwen op boerenerven, zegt Mona Keijzer, minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening. Wat dit concreet betekent, laat de provincie Overijssel zien met het project BuitenDelen: een woongroep bestaande uit acht biobased woningen op een voormalig boerenerf, ontworpen door Woonpioniers.

Het Collegezalengebouw en het Gorlaeus Gebouw aan het Rosalind Franklinplein. Beeld Marcel van der Burg

'Stedenbouw zonder franje': herontwikkeling campushart Leiden Bio...

De komende jaren transformeert de Universiteit Leiden het Bio Science Park van bedrijventerrein tot een gemixt woon-werkgebied. Hier komen woningen, kantoren en culturele functies als aanvulling op de bestaande onderwijs- en wetenschapsfaciliteiten. Centraal in het plan ligt het campushart, met het nieuwe Gorleaus Gebouw en het gerenoveerde monumentale Collegezalengebouw. De verbindende rol van een supervisor was cruciaal bij de ontwikkeling van het gebied.

Collegezalengebouw. Beeld Stijn Bollaert

Renovatie Collegezalengebouw door Civic Architects laat 'ufo' na 50...

Het Collegezalengebouw op het Leiden Bio Science Park is altijd al een markante aandachtstrekker geweest. De rondvormige betonnen structuur lijkt op een buitenaards object dat in de jaren zeventig middenin de campus landde. Na een renovatie door Civic Architects opent het gebouw zich door een tweede gevel en een betonnen trap die als verwelkomend gebaar uitrolt naar het vernieuwde campusplein.

Edzo Bindels. Beeld David Meulenbeld

ARC Talk | Edzo Bindels van West 8: 'Cultuur is de nalatenschap van...

Hoe kan een verkeerskundig project bijdragen aan de culturele waarde van een stad? West 8 wist dat te realiseren met de Groene Loper in Maastricht, een ondertunneling van de A2 én een nieuwe stadspromenade die samen meer zijn dan de som der delen. Partner Edzo Bindels vertelt erover in zijn ARC Talk.

De Markthal in Apeldoorn, door West 8. Beeld Jeroen Musch

Een symbool voor de stad

Met een hoogte van zeventien meter torent de Markthal in Apeldoorn boven mij uit. Talloze houten spanten vormen de complexe draagconstructie van het bouwwerk en trekken de aandacht zoals een historische stationshal dat doet. Ik vergaap mij aan de grootsheid van de hal, net als Penne Hangelbroek van West 8, nota bene de architect van het project.