Robin Boelsums

Robin Boelsums (1988) werkt als docent Stedenbouw aan de Hogeschool van Amsterdam. Ze deed een master Urbanism aan de TU Delft en volgde aanvullende opleidingen in klimaatadaptatie en duurzaamheid. Ze werkte onder andere als stedenbouwkundige bij Witteveen en Bos en als projectleider bij de gemeente Den Haag. Ze is dol op reizen en verschillende culturen, reden voor haar om haar werkhorizon te verbreden in Lima en München

Een boom aan de Sophialaan in Den Haag
Boomverhalen: een kastanje die de hongerwinter zag en een treurginkgo...

Bomen verbinden ons op een bijzondere manier met onze geschiedenis, weet Robin Boelsums. Aan de Sophialaan in Den Haag staat een kastanjeboom. Wie goed kijkt, ziet op de donkere stam horizontale striemen, die elkaar soms snijden. Dit vertelt het verhaal van de hongerwinter in 1944-1945.

Little C. Beeld Robin Boelsums
Samen kaasfonduen in Little C

Little C is dé nieuwe wijk in Rotterdam, met een dichtheid waar je u tegen zegt. Daar kan de Zuidas nog een puntje aan zuigen. Zelfs het nieuwste project Valley van MVRDV redt die woningdichtheid niet. Robin Boelsums ging kijken.

Een onmisbaar handboek voor ontwerper en beleidsmaker
Een onmisbaar handboek voor ontwerper en beleidsmaker

"Lopen is helemaal niet gewoon" begint Annemieke Molster haar boek 'Loop! Tien ontwerpprincipes voor een loopvriendelijke omgeving'. Molster is "stedenbouwkundige met een passie voor lopen" en schreef een fantastisch handboek waarin ze een schijnbaar alledaagse bezigheid tot in detail uitpluist. Hoe je de drentelende, de haastende en de recreatieve voetganger een dienst kunt bewijzen, lees je in dit boek.

De verspreiding en het aantal sterfgevallen aan cholera in elke der 50 Buurten van Amsterdam in de periode van 1 juni t/m 18 oktober 1866. Samengesteld door een onderzoekscommissie onder leiding van dr. Isaac Teixeira de Mattos. Schaal 1:9.400. Stadsarchief Amsterdam/ Amand, Gustaaf Leonardus Adolf (1833-1897)
Een gezonde post-coronastad, maar dan wel voor iedereen

Het is haast een open deur: de post-coronastad moet een gezonde stad worden. Fantastisch dat de gezonde stad opnieuw veel aandacht krijgt. Dat is ook hard nodig, maar laten we niet dezelfde fouten maken als in het verleden.

Verharding in de Hooigracht in Leiden
Begin met groen, niet met steen!

We doen steeds meer ons best om steden klimaatadaptief te maken zodat ze bestand zijn tegen extreme neerslag en hittestress. We voegen groenvakken toe, bomen, wadi's en bedenken allerlei technische en ondergrondse oplossingen. Goede bedoelingen, maar de leefomgeving van stedelingen bestaat nog steeds vooral uit steen. Ik denk dat het tijd is dat we de openbare ruimte anders gaan benaderen.