Wiegert en Kaj

Wiegert & Kaj, het creatieve duo achter architectuurlabel Namelok (voorheen THIS IS WAT), schrijft voor de Architect over de raakvlakken van architectuur met andere creatieve disciplines.

Namelok is een Rotterdams architectuurlabel met een focus op het ontwerpen van identiteit. Op deze manier kunnen ze de wereld vormgeven op een manier die net zo uniek, verrassend en stoutmoedig is als de mens. Namelok is de standaard voor iedereen die durft te onderscheiden. Zij werken op alle niveaus, van product tot architectuur tot stedelijke interventies - en alles tussenin.

Beeld: Agostino Osio, Courtesy of OMA

Blog - De handreiking van Prada

Door Wiegert & Kaj - Prada is al jarenlang een vooruitstrevend modehuis als het aankomt op interdisciplinaire partnerships. In hun samenwerking met OMA/AMO worden niet alleen de retailomgevingen onder de verantwoordelijkheid van OMA gerealiseerd, ook ontwerpt het architectenbureau vaak het set design van de fashionshows. Maar waarom zou Prada, waarbinnen het wemelt van creatieve ontwerpers, dit soort teamverbanden buiten de deur zoeken?

Holocaust Namenmonument Amsterdam, beeld Studio Libeskind

Blog - Architectuur in memoriam

Door Wiegert & Kaj - Onlangs verschenen in het nieuws verschillende berichten over architectuur in het belang van herinnering. Architect Daniel Libeskind was in het land om het eerste prototype van zijn Amsterdamse Holocaustmonument te bekijken, en op deze website verscheen een artikel over de Mount Herzl Memorial in Jeruzalem. Het blijkt dat architectuur een belangrijke schakel is in het fysiek maken van herinneringen, en zelfs in het behoud ervan. Voor ons dus hoogste tijd om hier aandacht aan te besteden.

Tiny House door Muji

Blog - Hoe minimalisme je leven beheerst

<I>Door Wiegert & Kaj - </I>Minimalisme is minder dan ooit. Strakke interieurs met een hand vol zorgvuldig geplaatste meubels, kleding dat uit slechts een enkele lap stof bestaat, uniforme objecten waarvan de functie niet meer te herkennen is.

Poster van The Grand Budapest Hotel, een film van Wes Anderson uit 2014

Blog - Millennial pink: hoe de nieuwe generatie kleur geeft aan...

<I>Door Wiegert & Kaj - </I>Als je nog niet van de kleur 'millennial pink' hebt gehoord, heb je het toch zeker wel ergens gezien. Deze specifieke roze kleur, die overigens tegenwoordig varieert van een perzikkleur tot beige met een roze gloed, is dé kleur van de nieuwe generatie. En zo duiken er nu op Instagram en Tumblr overal accounts op die zich volledig richten op het vastleggen van gebouwen en objecten die millennial pink zijn gekleurd. Maar waarom?

Foto: shutterstock

Blog - De nachtmerrie die Pinterest heet

This is wat blogt over AirSpace. De globalisatie zorgt ervoor dat een lokaal interieur er overal ter wereld hetzelfde uitziet.

Foto: Agostino Osio

Blog - Een blik op de fashion runway designs van het seizoen

De catwalk is de afgelopen decennia getransformeerd naar een complete set, ontworpen door de grootste designers en architecten van dit moment.

Blog - De architect leert van: schoenenmerk Mascolori

Blog - De architect leert van: schoenenmerk Mascolori

In het eerste deel van de nieuwe gespreksreeks "De architect leert van" kloppen we aan bij Rotterdams schoenenmerk Mascolori. Sinds 2011 is Jochem Grund, oprichter van het excentrieke modemerk, hard aan het werk om met Mascolori de creatieve man te voorzien van creatieve schoenen. THIS IS WAT gaat met Jochem in gesprek over de betekenis van authenticiteit in een wereld van massaproductie, het belang van samenwerkingen en de overeenkomsten en verschillen tussen een schoenenmerk en een architectenbureau.

Blog - Wat ik tijdens de Architectuur Biënnale Venetië 2016 heb geleerd

Blog - Wat ik tijdens de Architectuur Biënnale Venetië 2016 heb...

Op de valreep heb ik twee weken terug de Biënnale in Venetië bezocht. Het was mijn eerste biënnale ooit en ik liep zonder al te veel een beeld te vormen richting het oostelijk deel van de stad. De gezonde mix van Venetianen, stedentrippers, vakantiefamilies en cultuurliefhebbers die de stad bevolken viel steeds iets meer uit elkaar. Nu de biënnale afgelopen is, is het tijd om de balans op te maken. Drie lessen die ik heb geleerd.

Blog - Fashionarchitecture FW16

Blog - Fashionarchitecture FW16

Onlangs las ik een artikel van Mark Minkjan op The Creators Project over plaatjesarchitectuur. Het artikel, nu alweer bijna een jaar oud, maakte een voor mij belangrijk punt. De auteur wees zijn lezers erop dat de spectaculaire renders waar architecten zo van houden, precies dat zijn: renders. Het heeft dan ook niets met de werkelijkheid te maken. Als voorbeeld nam hij een plaatje van een prachtig gebouw aan de Zuidas, waarbij de lage zoninval, het heldergroene bladerdek en het weidse vogelvluchtperspectief een fantastisch zicht wierpen op de bijzondere architectuur. Helaas hangt er hier in Nederland toch best vaak grauw wolkendek, zijn de bomen ook iets minder vol en sta ik als toeschouwer gewoon op de grond met m'n hoofd tot net boven de deurklink.

Blog - Kunst door architectuur: Olafur Eliasson

Blog - Kunst door architectuur: Olafur Eliasson

Veel kunstenaars halen inspiratie uit de ideeën van architecten en uit de gebouwde omgeving. In het verleden zijn er diverse samenwerkingen geweest tussen kunstenaars en architecten, in allerlei verschillende disciplines. Doordat kunst altijd in een context wordt geplaatst, hoe minimaal ook, speelt de gebouwde omgeving vaak een grote rol in de ervaring van het kunstwerk. Als kunstenaar en architect vervolgens hun krachten bundelen om samen iets nieuws neer te zetten, blijkt dat de combinatie van functie en kunst een extra waarde oplevert. In deze blogreeks halen halen we enkele kunstenaars naar voren die een samenwerking aan zijn gegaan met een architect. Dit keer: Olafur Eliasson.