Alles over Afke laarakker

Voordat er Google Earth bestond was er Bart Hofmeester
afke laarakker

Voordat er Google Earth bestond was er Bart Hofmeester

Vanuit een klein vliegtuig legde luchtfotograaf Bart Hofmeester (1921-2001) Nederland vast. Hij maakte meer dan achthonderd vlieguren per jaar, twintig volle werkweken, en zag hoe het land veranderde. Zijn foto's van Almere zijn nu samengebracht in een fotoboek.

Demonstratie op de dam. Beeld Shutterstock
afke laarakker

Ontwerpers in de bres voor Oekraïners

Voor wie hulp wil bieden aan de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne, is geld doneren meestal de beste optie. Toch ontstaan er ook bijzondere initiatieven die verder gaan dan dat. We spraken met Beyond Space en Felixx Landscape Architects & Planners, twee bureaus die hun netwerk en ervaring inzetten om Oekraïners bij te staan.

Masterplan Jaarbeurs Utrecht door MVRDV. Beeld MVRDV
afke laarakker

Transformeren voor de stad

Het jaarlijkse Transformatiecongres besteed aandacht aan projecten die steden veranderen. Sanne van Manen, projectarchitect bij MVRDV, vertelde in een online lezing over de plannen van het bureau voor de Jaarbeurs in Utrecht. "Het allergrootste centraal station van Nederland ligt naast een gebied dat een industrieterrein lijkt."

Wouter Veldhuis. Beeld David Meulenbeld
afke laarakker

"Als we de havens volbouwen met woningen betalen we straks een hoge tol"

Verdichting lijkt een toverwoord in de woningcrisis. Is het daarmee iets nieuws? Nee. Recent publiceerde het College van Rijksadviseurs een studie over verdichting van bestaande woonwijken in de afgelopen vijftien jaar. De verrassende uitkomst: verspreid over 1000 wijken werden 250.000 woningen toegevoegd. Hebben we die uitbreidingswijken en de transformatie van industriegebieden eigenlijk nog wel nodig?

Impressie Kessler Park. Studio Hartzema
afke laarakker

Rijswijk: stad van de toekomst?

Rijswijk werd recent uitgeroepen tot de groenste stad van Nederland. Toch heeft de stad gelegen tussen Delft en Den Haag, niet alleen een positief imago. Studio Hartzema werkt aan twee stedenbouwkundige plannen die dat moeten veranderen. Deze maand werd het ontwikkelkader het Kesslerpark met 2100 woningen door de gemeenteraad goedgekeurd. Henk Hartzema: "De Plaspoelpolder heeft nu nog weinig herkenbaarheid, maar heeft alle potentie een stadswijk van de toekomst te worden."

Recent verschenen