Alles over Brutalisme

Helios, door Jean Yernaux (l) en Onze-Lieve-Vrouw van Kerselarekapel door Juliaan Lampens en Rutger Langaskens. Beeld Pierrick de Stexhe

'Brutalism in Belgium': de foto's in het boek zijn zo mooi, alsof je rondloopt in een museum

'Brutalism in Belgium' geeft een goed overzicht van wat de naoorlogse architectuurstroming van ruw beton in België heeft voortgebracht. De foto's, die de hoofdrol krijgen in het boek, zijn prachtig opgebouwd. Zo mooi zelfs, dat ze de overhand krijgen en het boek dreigt te missen wat deze gebouwen geliefd kan maken.

Beeld Johnny Umans

CPFB, Louvain-la-Neuve - archipelago

Het brutalistische gebouw op de Place des Sciences in Louvain-la-Neuve heeft zijn inherente architecturale kwaliteiten teruggekregen. Het gebouw dat oorspronkelijk een postkantoor was, en daarna een academisch gebouw voor de UCL, heeft vele levens gekend. Archipelago herstelde het naar zijn oorspronkelijke staat en voegden zorgvuldig elementen toe om het gebouw voor te bereiden op de volgende fase in de levenscyclus als modern leercentrum met focus op sociale ontwikkeling.

Woonhuis Parpart. Beeld Bart van Hoek

Woonhuis Parpart is de enige vrijstaande woning van béton brut in Nederland

Woonhuis Parpart in de Limburgse heuvels bij Geleen is het meest uitgesproken voorbeeld van een vrijstaande woning in brutalistische stijl in ons land. Zowel het exterieur als interieur zijn opgetrokken uit béton brut en de vormen en volumes zijn sculpturaal te noemen. Uniek is ook dat de oorspronkelijke opdrachtgevers er na meer dan een halve eeuw nog wonen.

Campus Woudestein in Rotterdam. Ontwerp Cornelis Elffers ea. Beeld Bart van Hoek.

Bruut biedt overzicht in een onoverzichtelijke groep brutalistische gebouwen

Het heeft even geduurd maar beton brût is instagrammable. Met het boek 'Bruut. Atlas van het brutalisme in Nederland', dat morgen in de winkel ligt, wordt daar door de makers slim op ingespeeld. Het lijvige boek biedt een overzicht van betonnen gebouwen in alle regio's van het land. Op de cover staat de moeder van alle betonnen kolossen: de Aula van de TU Delft. Een monument van een vergane tijd nu bouwen met beton niet zo duurzaam blijkt te zijn?

Recent verschenen