Ellen van der Wal: 'Als architect vertegenwoordig je de patiënt'
Ellen van der Wal (Vakwerk architecten) sprak met Marieke Giele over het ontwerpproces van het Isala Diaconessen ziekenhuis in Meppel.
Het Erasmus MC bevindt zich in het centrum van Rotterdam. EGM architecten transformeert de verzameling losse gebouwen naar een nieuw complex waar zorg, onderzoek en onderwijs samenkomen. Harm Tilman sprak met Willemineke Hammer (EGM architecten) over de ontwikkelingen rondom het grootste universitair medisch centrum van Nederland. 'We hebben bewust de verbinding met de stad versterkt. Eigenlijk hecht je het ziekenhuis zo aan het publieke gebied van de stad.'
Ellen van der Wal (Vakwerk architecten) sprak met Marieke Giele over het ontwerpproces van het Isala Diaconessen ziekenhuis in Meppel.
De nieuwigheid is inmiddels wel af van het woord participatiesamenleving. Toch is er nog altijd geen antwoord op de vraag hoe informele zorg meer ruimte kan krijgen in de woonomgeving. Of scherper geformuleerd: hoe ontstaat een zorgneutrale wijk, waarin mensen omzien naar elkaar? Open Kaart ontwikkelde een woonconcept dat ruimte schept voor combinaties van bewoners die bij elkaar in de buurt willen wonen, maar verschillende financiën en woonwensen hebben: 'Wonen voor Elkaar'. Dit idee heeft vorm gekregen in de Rotterdamse wijk Carnisse. Wat kunnen we hiervan leren voor de huidige bouwopgave?
Op een zelfbouwkavel aan de Kop Weespertrekvaart in Amsterdam-Oost is een kangoeroewoning naar ontwerp van Lilith Ronner van Hooijdonk gerealiseerd. In het huis wonen drie generaties van een familie samen onder een dak. Dit geeft hen de mogelijkheid om langere tijd in een vertrouwde omgeving van elkaars nabijheid te genieten en voor elkaar te zorgen. Tegelijkertijd behouden de twee gezinnen een eigen plek, zodat hun privacy behouden blijft.
Harm Tilman bezoekt het Erasmus MC in Rotterdam. Hij bespreekt de bijzondere transformatie van het complex en de manier waarop stad en ziekenhuis meer in elkaar grijpen. Daarnaast bespreekt hij de diverse projecten en ontwerponderzoeken die in het nieuwe Digimagazine over Architectuur en Zorg aan bod komen.
Al twintig jaar wordt er ontworpen en gebouwd aan het grootste universitair medisch centrum van Nederland. Er is 207.000 m2 nieuwbouw toegevoegd voor de 13.000 medewerkers, 4.000 studenten en vele patiënten en bezoekers van het ensemble. Toch is zelfs voor wie er dagelijks langs fietst of op de metro stapt, niet altijd duidelijk wat er gebeurt en nog te gebeuren staat. We spreken met drie betrokkenen om meer zicht te krijgen op het project.
Zorginstellingen opereren veelal vanuit een medisch perspectief gericht op genezing. In de participatiesamenleving wordt verwacht dat burgers met een lichte zorgvraag dit zelf organiseren. Het Gasthuis van Welzijn is een ontwerpend onderzoek naar een nieuw type gebouw, dat buiten de institutionele zorg om de sociale cohesie en zorguitwisseling in buurten helpt te versterken.
Direct naast het oudste ziekenhuis van Londen is een Maggie's Centre gerealiseerd naar ontwerp van Steven Holl Architects. Het gebouw valt op door de lichte, translucente gevel waarin gekleurde vlakken een spel van licht creëren. Steven Holl liet zich inspireren door muziek om een comfortabele en meditatieve omgeving voor kankerpatiënten te creëren.