Alles over Economie

Lancering Ministerie van Maak. Beeld Aad Hoogendoorn
Architectuur

Architecten voelen 'forse tegenwind', maar bouwopgave blijft groot

Architecten krijgen veel minder opdrachten nu de vraag naar nieuwbouwwoningen is gekelderd.

Economie

BNA Conjunctuurmeting najaar: 'Werkvoorraad daalt, woningbouw vertraagt, tarieven stijgen'

Architectenbureaus verwachten de komende tijd een daling van het aantal nieuwbouwprojecten en zien opdrachten van particulieren afnemen. Door prijsstijgingen en leveringsonzekerheid vertraagt de woningbouw en ook de verduurzaming, terwijl hier juist een versnelling nodig is. Bureaus zien zich door loonstijgingen en de hoge inflatie genoodzaakt om flinke prijsstijgingen door te voeren in hun tarieven. De BNA vraagt hiervoor begrip in de markt en bij opdrachtgevers. Deze marktgegevens komen uit de BNA Conjunctuurmeting najaar, die nog voor de stikstofuitspraak bouwvrijstelling van de Raad van State is uitgevraagd.

Beeld Shutterstock
Architectuur

Maak dezelfde fout niet opnieuw: investeer in ontwerp!

Rijnboutt maakt zich zorgen over de toekomst van Nederland en over de toekomst van de eigen beroepsgroep, de ontwerpers van de gebouwde omgeving. Daarom heeft het bureau een open brief geschreven, waarmee zij hun zorgen onder de aandacht willen brengen én de verbinding zoeken om in samenwerking de opgave aan te pakken. De open brief is verspreid aan onder andere minister Hugo de Jonge en diverse andere relevante partijen bij het Ministerie van BZK, Rijksbouwmeester en Rijksadviseurs voor de Fysieke Leefomgeving en de brancheverenigingen BNA, BNSP, NVTL, BNI.

Beeld Shutterstock
Economie

"Dear architects, it's time for a system change"

Ook in omliggende landen maken architectenbureaus zich door de huidige inflatie van 11,3 procent zich zorgen over de situatie voor de beroepsgroep. Zo verscheen er op het forum van het Netwerk Architecten Vlaanderen (NAV) de oproep van Dear Architects voor een 'systemchange'.

Doodlopende weg in Heerhugowaard
Economie

Prinsjesdag: wel 1 miljard euro, geen ingrepen woningmarkt

Het kabinet trekt opnieuw 1 miljard euro extra uit voor de snellere bouw van betaalbare woningen. Het geld is bedoeld als een extra impuls voor de woningbouw, zo bevestigen diverse bronnen aan de NOS, schrijft Marc Doodemans, verslaggever Economie op Cobouw.nl

Beeld Shutterstock
Economie

CBS: 1 miljoen woningen erbij sinds 2005

Nederland lijkt op basis van nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op stoom te raken met het bouwen van nieuwe woningen, alhoewel het per provincie en gemeente aardig kan verschillen. Het bureau meldt ook dat er sinds 2005 dit jaar precies een miljoen woningen zijn bijgekomen.

AHK Marineterrein Amsterdam. Beeld Maarten Pedroli
Economie

Ontwerpers gehavend en versnipperd uit de crisis

Ruimtelijk ontwerpers hebben de kredietcrisis niet zonder kleerscheuren doorstaan, zo wijst nieuw onderzoek door de UvA uit. Niettemin wordt aan de rol van de ontwerpers bij de ruimtelijke inrichting van Nederland veel belang gehecht. Zij moeten daartoe dan wel beter in positie worden gebracht: door het Rijk, door opdrachtgevers en door zichzelf. Dat staat in de Jaarrapportage Ruimtelijke Ontwerpsector 2021, die Rijksbouwmeester Floris Alkemade aanbood aan demissionair minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Woningbouw in Eindhoven. Beeld Shutterstock
Architectuur

Blog - De architect als econoom van ruimtepolitiek?

Door Jan van Vlerken - Hoe kan je een schaars goed eerlijk verdelen? Dat is waar economen heldere theorieën over vormen. Deze basiskennis komt van pas om de schaarse ruimte op de woningmarkt eerlijk te verdelen.

Recent verschenen