Alles over Palmbout

De toegangspoort met keramische tegels van de nieuwe woonwijk Poortmeesters in Delft, is een attractie voor architectuurtoeristen. Beeld Loes van Duijvendijk
redactioneel

Wonen in een architectonisch klapstuk: architectuurtoeristen in je achtertuin

'Zou je hier willen wonen?', vraag ik aan fotograaf Loes van Duijvendijk. We lopen door een enorme poort bekleed met diepblauwe, keramische tegelornamenten, ontworpen en 3D-geprint door Studio Rap. Via een grote trap komen we uit op een grote daktuin omringd door woningen.

ARC20

ARC20 Stedenbouw Award: dit zijn de drie nominaties

De nominaties van de ARC20 Stedenbouw Award zijn bekend. De jury onder leiding van Marco Broekman koos drie excellente stedenbouwkundige plannen: Nederzetting Marker Wadden, De Nieuwe Kern en ZOHO Rotterdam.

Cover monografie Stedelijke infrastructuur
BIG

Zojuist verschenen: de Architect Monografie Stedenbouw - Stedelijke infrastructuur

Door Harm Tilman - Met trots presenteren wij vandaag de Monografie Stedenbouw over Stedelijke infrastructuur. Architectuur en infrastructuur kennen van oorsprong een moeilijke verhouding. In de jaren zeventig concentreerde architectuur zich op de leefbaarheid van wijken en werd de infrastructuur overgelaten aan verkeerskundigen. Inmiddels is deze moeilijke verhouding bijgesteld en wordt de infrastructuur vanuit de architectuur benaderd. In deze monografie komen zeven projecten aan bod die aantonen dat stedelijke infrastructuur onderdeel is geworden van het stedenbouwkundige ontwerp. 

Context SPHINX FACTORY - foto: Kim Zwarts
ARC19 Stedenbouw

SELECT Stedenbouw onder de radar: Belvédère Maastricht

Door Harm Tilman - De ontwikkeling van Belvédère nam in 2003 een aanvang. De crisis van 2008 was een forse streep door de rekening van de ambitieuze woningbouwplannen. De publiek-private samenwerking maakt plaatst voor stedenbouw onder de radar. Wat bottom-up tot stand kwam, is deels bepaald door wat daarvoor top-down is vastgelegd.

Beeld Fred Berghmans
ARC19 Stedenbouw

SELECT Aanlanding van de brug: Belvédère Maastricht

Door Harm Tilman - Belvédère Maastricht is in 20 jaar uitgegroeid tot een nieuw stedelijk gebied. Kern in dit proces is de verschuiving van de aanlanding van de brug over de Maas geweest. Zo konden landschap en infrastructuur worden omgebouwd tot een stabiel raamwerk dat over een lange tijd zijn waarde kan bewijzen. De aanlanding is meteen vloeiende lijn het gebied ingetrokken.

Recent verschenen