Alles over Pieter Graaff

Jakoba Mulder en Cornelis van Eesteren bij de afdeling Stadsontwikkeling; 1958
Architectuur

Laten we weer witte jassen dragen

Vroeger droegen architecten en stedenbouwkundigen graag doktersjassen. Op die manier spiegelden ze zich aan de chirurg, een beroep met aanzien, waarbij het draait om specialistische ingrepen die het verschil kunnen maken tussen leven en dood. Maar hoe relevant zijn in de architectuur die uitzonderlijke kunstgrepen? Verruilt de architect de doktersjas voor de overall van de vuilnisman of - vrouw? Ook die beroepsgroep heeft een enorme impact op de volksgezondheid, maar dan met meer aandacht voor de leefomgeving en meer contact met 'echte mensen' - de gebruiker als uiteindelijke klant.

10 meest gelezen blogs van 2018
Architectuur

10 meest gelezen blogs van 2018

Dagelijks prikkelen onze bloggers op de Architect met een persoonlijke kijk op de actuele gebeurtenissen én opvallende kwesties in de eigen omgeving. Aan het einde van het jaar is het tijd om de balans op te maken en zetten we tien best gelezen blogs op een rij.

Kantoor

Blog: Werken doe je maar thuis

Door Pieter Graaff - Organisaties die hun medewerkers aan zich willen binden, investeren niet alleen in een gezonde en functionele werkomgeving, maar ook in betrokkenheid en informele ruimte. Vanuit die gedachte is de inrichting van werkomgevingen gebaat bij meer aandacht voor thuisgevoel. Daarbij kunnen bedrijven wat leren van maatschappelijke organisaties, die drijven op de verbondenheid van vrijwilligers en verenigingsleden. Het is de kunst een combinatie te realiseren van maatwerk in het ontwerp en ruimte om een plek zelf verder in te richten.

‘Wonen voor Elkaar’ door Open Kaart
Digimagazine april 2018

Werken aan een zorgneutrale wijk - 'Wonen voor Elkaar' door Open Kaart

De nieuwigheid is inmiddels wel af van het woord participatiesamenleving. Toch is er nog altijd geen antwoord op de vraag hoe informele zorg meer ruimte kan krijgen in de woonomgeving. Of scherper geformuleerd: hoe ontstaat een zorgneutrale wijk, waarin mensen omzien naar elkaar? Open Kaart ontwikkelde een woonconcept dat ruimte schept voor combinaties van bewoners die bij elkaar in de buurt willen wonen, maar verschillende financiën en woonwensen hebben: 'Wonen voor Elkaar'. Dit idee heeft vorm gekregen in de Rotterdamse wijk Carnisse. Wat kunnen we hiervan leren voor de huidige bouwopgave?