Alles over Podcast

Terugblik 2024: richting geven aan het gesprek over architectuur

Terugblik 2024: richting geven aan het gesprek over architectuur

'Het is gewoon TE VEEL!' Deze reactie kregen we onlangs van een architect over onze nieuwsbrieven. Bijna dagelijks ontvangen onze abonnees er eentje. Ik vond het ook veel toen ik vier jaar geleden als hoofdredacteur bij de Architect begon.

V.l.n.r. Nathalie de Vries, Francine Houben, David Gianotten, Bjarne Mastenbroek. Beeld Hanna Veltman. Rechtsonder Pieter Bedaux. Beeld Mel Boas

Top 5 meest beluisterde podcasts van 2024

Dit jaar zijn we gestart met een nieuwe podcastserie: 'Over Architectuur Gesproken'. We zijn inmiddels 24 afleveringen en meer dan 12.000 downloads verder - en daar zijn we best trots op. We hebben veel uiteenlopende namen in onze studio in Zeist mogen verwelkomen, van Francine Houben en Inez Tan tot Jeroen de Willigen. Maar we zijn ook op pad geweest. Zo werden we door David Gianotten ontvangen in het hoofdkantoor van OMA op de Rotterdamse Weena en namen we de aflevering met Bjarne Mastenbroek op bij SeARCH in het Hamerkwartier in Amsterdam. Zie hieronder de meest geluisterde podcasts van 2024!

Henk Hartzema. Beeld Hanna Veltman

Henk Hartzema: 'Dank God op je blote knieën dat je een gevel mag ontwerpen'

Henk Hartzema is de rechterhand van iedereen. Althans, zo ziet hij zichzelf vanuit zijn rol als supervisor van onder andere het Leiden Bio Science Park en het Havenkwartier in Rijswijk. Een rol die niet zozeer gaat over architectuur, maar over de waarde van een gebouw in zijn omgeving, vertelt hij in de podcast 'Over Architectuur Gesproken'.

Rien Korteknie. Beeld Hanna Veltman

Rien Korteknie: 'De Belgische architectuurcultuur kan leren van de Nederlandse efficiëntie'

Het bureau Korteknie Stuhlmacher ontstond 23 jaar geleden per toeval met een tentoonstelling in Malmö, Zweden. Sindsdien proberen oprichters Mechthild Stuhlmacher en Rien Korteknie 'gebouwen te maken met karakter'. In de podcast 'Over Architectuur Gesproken' vertelt Korteknie hoe ze dit doen, waar de voorliefde voor particuliere woonopgaven vandaan komt en waarom ze aangezien worden als 'een Belgisch bureau'.

Jeroen de Willigen. Beeld Hanna Veltman

Jeroen de Willigen: 'Of de BNA het goed doet zal altijd een discussie blijven'

Jeroen de Willigen heeft verschillende functies waaronder partner bij De Zwarte Hond, maar hij zit toch vooral als BNA-voorzitter aan tafel in de nieuwe podcastaflevering van 'Over Architectuur Gesproken'. 'Ik heb er veel plezier in om goede condities te scheppen voor architecten, en een bijdrage te leveren aan hoe dit vak geconcipieerd en uitgeoefend wordt.'

Nathalie de Vries. Beeld Hanna Veltman

Nathalie de Vries: 'Toen ik opgroeide wilde ik "one of the boys" zijn. Nu geloof ik juist in het verschil dat vrouwen kunnen maken'

Nathalie de Vries werkt binnen MVRDV al ruim dertig jaar aan vernieuwende concepten en opvallende ontwerpen. Daarnaast heeft ze een indrukwekkende staat van dienst in diverse nevenfuncties én is ze ruim zes jaar hoogleraar aan de TU Delft. In de podcast 'Over Architectuur Gesproken' legt De Vries uit wat haar drijft en waarom het thema 'vrouwen in de architectuur' nog steeds relevant is.

Afaina de Jong. Beeld Hanna Veltman

Afaina de Jong: 'Architecten denken in het universele en komen dan uit bij een man van 1 meter 80'

Al negentien jaar zet Afaina de Jong zich in om mensen en culturele bewegingen te representeren in ruimtelijk ontwerp. Hoe? Door met haar bureau Afarai ondergerepresenteerde mensen en groepen centraal te stellen. In de podcast 'Over Architectuur Gesproken' vertelt zij over haar passie voor het vakgebied, het runnen van een feministische ontwerppraktijk en algoritmische architectuur.

Bjarne Mastenbroek. Beeld Hanna Veltman

Bjarne Mastenbroek over de tendercultuur: 'Je voelt je als architect een wilsonbekwame idioot'

Er moet nodig wat veranderen in de architectuurwereld, meent Bjarne Mastenbroek, architect en oprichter van SeARCH. 'Ik wil architectuur maken waarvan ik ten diepste geloof dat het de beste oplossing is voor de mens, natuur en omgeving.' Met de huidige bouw- en tendercultuur lukt dat niet, vertelt Mastenbroek in de podcast 'Over Architectuur Gesproken' van de Architect.

Recent verschenen