Alles over VenhoevenCS

Cécilia Gross, architect en partner bij VenhoevenCS. Beeld Pakhuis de Zwijger
ARC Talks

ARC Talk | Cécilia Gross over het Centre Aquatique: 'Het volume dat je niet bouwt hoef je niet te verwarmen'

Duurzaamheid gaat volgens Cécilia Gross, architect en partner bij VenhoevenCS, om het optimum vinden in materiaal, ruimte en energieverbruik. In deze ARC Talk presenteert ze het Centre Aquatique, gebouwd voor de Olympische Zomerspelen van dit jaar in Parijs. Het bouwvolume is zo ontworpen dat het energieverbruik is gehalveerd ten opzichte van een standaard sporthal.

Merel Pit in gesprek met Jurriaan van Stigt (links) en Guus Degen. Beeld Raf van Oosterhout
ARC Talks

de Architect in Pakhuis de Zwijger, 'Wat goed scoort binnen de MPG, kan voor BREEAM een minpunt zijn'

Op 19 juni stond de Architect weer in de grote zaal van Pakhuis de Zwijger. Samen met zeven sprekers bracht hoofdredacteur Merel Pit de meest recente printuitgave over 'Hybride duurzaamheid' tot leven. De avond stond in het teken van voorbeeldstellende projecten, klimaatrichtlijnen, zelfontwikkelde CO2-rekenmethodes en een reflectie daarop van Rijksbouwmeester Francesco Veenstra.

Links: Centre Aquatique in Parijs door VenhoevenCS, beeld Salem Mostefaoui. Midden: Alliander in Amsterdam door De Zwarte Hond, beeld Scagliola Brakkee. Rechts: Paul de Ruiter, beeld David Meulenbeld
Editor's choice

Duurzaamheid, van concessie tot mainstream

Deze zomer zijn de Olympische Spelen in Parijs. Het moeten de duurzaamste Spelen ooit worden. Nieuwe stadions bouwen voor een event hoort daar niet bij. Daarom besloot het International Olympic Committee de wedstrijden over de stad te verspreiden. De volleyballers staan bij de Eiffeltoren, tennis is natuurlijk in Roland-Garros en wielrennen gebeurt op de Champs-Élysées. Maar een Olympisch zwembad ontbrak in Parijs, dus die is als enige nieuw gebouwd. VenhoevenCS maakte het ontwerp, samen met het Franse bureau Ateliers 2/3/4/. Ik mocht er deze maand gaan kijken.

Het Centre Aquatique in Parijs door VenhoevenCS en Ateliers 2/3/4. Beeld Salem Mostefaoui
Review

Olympisch zwembad Centre Aquatique in Parijs door VenhoevenCS en Ateliers 2/3/4/ geeft de buurt vleugels

De Olympische Zomerspelen 2024 moeten 'de duurzaamste Spelen ooit' worden en dienen als katalysator voor vernieuwing in een kansarme banlieue van Parijs. Het Centre Aquatique is het enige nieuw gebouwde stadion voor de Spelen, ontworpen door VenhoevenCS en het Franse architectenbureau Ateliers 2/3/4/. Het houten dak met een vrije overspanning van negentig meter is ronduit spectaculair.

Alienware Training Facility EU in Utrecht - VenhoevenCS en AHH Architecten. beeld Teo Krijgsman
AHH Architecten

De fysieke ruimte blijft belangrijk in het Alienware Training Facility door VenhoevenCS en AHH architecten

Door Afke Laarakker - Vlak naast Utrecht Centraal Station bereiden professionele gamers zich voor op (wereld)kampioenschappen Dota en League of Legends. De game-industrie is wereldwijd de muffe studentenkamer al lang en breed ontgroeid. Finales van toernooien worden gehouden in grote stadiums en de industrie zorgt wereldwijd voor miljarden aan omzet. Nu heeft ook Utrecht een trainingscentrum voor de 'esports-professionals' van Team Liquid, ontworpen door AHH architecten en VenhoevenCS.

Ontwerp: VenhoevenCS architecture+urbanism / Ateliers 2/3/4/
Frankrijk

VenhoevenCS ontwerpt zwemstadion voor Parijs 2024

VenhoevenCS won samen met het Franse Ateliers 2/3/4/ de prestigieuze competitie voor het ontwerp van het grootste zwemstadion van Parijs. Duurzaamheid en biodiversiteit staan ​​centraal in aspecten van het ontwerp dat speciaal wordt gebouwd voor de Olympische Spelen van 2024. Na afloop resteert een innovatief sport- en evenementencentrum voor de inwoners van Saint-Denis en Parijs.

foto: Ossip van Duivenbode
ARC20

ARC20: HET PLATFORM in Utrecht door VenhoevenCS

Direct naast station Utrecht Centraal staat een nieuw gebouw: Het Platform. In dit gebouw wordt wonen gecombineerd met een groot aantal collectieve voorzieningen, waaronder een fietsenstalling, ontmoetingsplekken, groene dakterrassen en ruimten voor bijvoorbeeld fitness en een restaurant. Het Platform is ontworpen als een MicroCity. Door een mix van functies en de ligging nabij belangrijke ov-knooppunten kunnen MicroCity's nagenoeg zelfvoorzienend zijn en zo concreet bijdragen aan het realiseren van écht duurzame steden.

Architectuur

VenhoevenCS ontwerpt fietsenstalling IJboulevard

VenhoevenCS mag de inrichting voor de nieuwe fietsenstalling onder het IJ achter het Amsterdam Centraal Station ontwerpen. VenhoevenCS ontwierp de fietsenstalling voor 4000 fietsen in samenwerking met Van Hattum en Blankevoort en DS Landschapsarchitecten als hét mobiliteitsknooppunt van de toekomst. Zo wordt het dak van de stalling ingericht als wandelboulevard.

Recent verschenen