Alles over Verdichting

In Zwitserland kan het: hoogstedelijke verdichting waar het toch prettig wonen is

In Zwitserland kan het: hoogstedelijke verdichting waar het toch prettig wonen is

Nadat iedereen op studiereis naar Zwitserland is geweest om het wonder van moderne wooncoöperatieven als Kalkbreite te bekijken, was het eindelijk mijn tijd. Met een gezelschap van landschapsarchitecten en stedenbouwers bezocht ik Bazel en Zürich. Gebouwen zijn daar geen optelsom van programma's van eisen, maar scoren sterk op - ik krijg het woord amper uit mijn toetsenbord - integraliteit. Hier wordt verdicht door opdrachtgeverschap dat niet alleen maar neemt, maar de stad ook iets teruggeeft.

Zicht op Almere vanaf het voormalige Floriade-terrein. Beeld Maarten Feenstra en Richard Terborg

Almere wil new-townstatus ontgroeien met Ontwikkelvisie en nieuw stedenbouwkundig plan voor Floriade-terrein

Uit het Floriade-terrein in Almere moest de groene, duurzame stadswijk Hortus groeien. Twee jaar later en het terrein is zo goed als leeg. De gemeente wil hier verandering in brengen en kadert Hortus in een veel grotere ontwikkeling die de stad moet doen uitgroeien naar de op vier na grootste van Nederland. Kansen te over voor deze 'adolescente stad', zo blijkt uit een nieuwe Ontwikkelvisie door de gemeente Almere, Felixx Landscape Architects & Planners en PosadMaxwan .

Siedlung Halen in het bergachtige landschap bij Bern door Atelier 5

Binnen en buiten zijn één in de plattegrond van de Siedlung Halen

Op zoek naar succesvolle voorbeelden van compacte en groene woonvormen, stuitte ik op de beroemde Siedlung Halen in het bergachtige landschap bij Bern. Een van mijn lievelingsprojecten: verdicht wonen op basis van een rationele bouwstructuur, met een simpel en goedwerkend mobiliteitssysteem, veel collectiviteit en een sterk besef van het belang van de natuur dichtbij. Met groene buitenruimtes als onderdeel van het wonen - ze koelen in de zomer, maken de lucht schoner, geven dieren een plek en daarbij is het heerlijk om groen om je heen te voelen en zien.

RvS vernietigt deel bestemmingsplan Hamerkwartier. 6500 geplande woningen op losse schroeven

RvS vernietigt deel bestemmingsplan Hamerkwartier. 6500 geplande woningen op losse schroeven

De gemeenteraad van Amsterdam heeft geen goed zicht op de risico's van woningbouw naast chemiebedrijf Ketjen in het Hamerkwartier. Daarom heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (RvS) het bestemmingsplan 'Exclusiva Hamerkwartier' vernietigd.

Luchtfoto van het Hamerkwartier in Amsterdam. Beeld gemeente Amsterdam

Het startschot voor de herontwikkeling van het Hamerkwartier klinkt, maar wordt de eindstreep gehaald?

Ooit stonden er alleen tankstations en bedrijfspanden. Nu is het Hamerkwartier een geliefd stukje Amsterdam door de rauwe randjes en industriële vibe, maar hoelang blijft dat zo? Het masterplan voor de herontwikkeling van het gebied, onder supervisie van Kristiaan Borret, voorziet een woon-werkgebied met veel ruimte voor productieve bedrijvigheid. Voor de uitvoering is de gemeente echter overgeleverd aan projectontwikkelaars. 'Het maakt echt een verschil wanneer zij architectenbureaus weten te kiezen met voeling voor de bijzondere ambities in het gebied', aldus Borret.

Vier boeken over de maatschappelijke impact van architectuur op stad en omgeving

Vier boeken over de maatschappelijke impact van architectuur op stad en omgeving

Ruimtelijke gedichten, toekomstige wolkenkrabbers, Groninger denkoefeningen en ontwerpoplossingen op basis van eyetracking. De redactie selecteerde vier boeken die niets met elkaar te maken lijken te hebben, toch raken ze elk aan het fundament van de architectuur: de maatschappelijke meerwaarde.

Beeld Shutterstock

Schrap de onrealistische verdichtingsfantasieën en recycle het oerwoonerf

Een pleidooi voor vurige affaires tussen stedenbouwkundigen en grondexploitanten als middel tot vernieuwing. In de architectuur wordt gerecycled omdat materialen een aard hebben. Zijn beproefde typologieën als de straat ook eenvoudigweg af te stoffen en toe te passen? Op weg naar een recyclebare stedenbouw.

Impressie van Meinerseiland, onderdeel van Meinerswijk, na ingrepen voor de Nederrijn. Beeld Buro Harro

Groeikernen, stations en uiterwaarden: de zoektocht naar woongebied woedt door

Nieuw jaar, nieuwe kansen? Voor de waterschappen is het nog even wachten op die kansen. Hoewel ik zelf op een comfortabele NAP van 14 meter woon, houd ik de berichtgeving over het waterpeil in Nederland nauwlettend in de gaten. Het water zakt, maar de alertheid van de waterschappen is aan de vele media-uitingen nog af te lezen. 'Schaats niet op Uiterwaarden', 'speel niet in overstroomde gebieden', 'balanceren tussen wateroverlast en watertekort'; het is slechts een greep uit recente nieuwskoppen.

Recent verschenen