Alles over Woningnood

Voorbeeld van een Superplint uit het handboek - beeld heren 5 architecten / AM / Stipo

De Superplint, de ruimtelijke oplossing?

Een Superplint; grote kans dat er bij die term nog niet meteen een belletje gaat rinkelen. Toch is het wellicht het antwoord op de onhoudbare druk op de stad. Een Superplint is een gestapelde plint die woon, werk en ondersteunde functies faciliteert. Zijn Superplinten de oplossing voor het ontwikkelen van binnenstedelijke bedrijventerreinen?

Overmaas

Architecten initiëren collectieve woningbouw Overmaas Rotterdam

Toen de woningproductie nagenoeg tot stilstand kwam als gevolg van de economische crisis, stapten drie architectenteams naar de gemeente Rotterdam om de zaak weer in beweging te krijgen. Met een ambitieuze propositie wisten ze een grondpositie te bemachtigen: meer kwaliteit voor dezelfde prijs. Het plangebied Overmaas is opgedeeld in drie deelgebieden: Overture, Overtuin en Overmaat. Elk deelgebied wordt ontwikkeld door een eigen architectenteam. Hoe richten de teams hun proces met kopers in? Wat zijn de unieke woningkwaliteiten? Welke rollen spelen ze als architect?

De Groene Waaier, foto Christiane Wirth

Wonen in 16Hoven: pastorale idylle

Door Andrea Prins - Alom wordt de Nederlandse woningbouw van het verleden geprezen om zijn streven naar een kwalitatief hoogwaardige leefomgeving - juist ook voor de minder rijken. Dit was mogelijk door een uniek verbond tussen overheid en ruimtelijk ontwerpers. Het prijzen gebeurt zo vaak dat het haast een bezwering lijkt. Maar waarom laten we het wonen nu volledig over aan 'de markt'?

Winy Maas in Den Haag: eive wenne

Winy Maas in Den Haag: eive wenne

De verwachtte bevolkingsgroei van Den Haag kost de gemeente de nodige hoofdbrekens. Nu telt de hofstad 525.000 inwoners maar in 2040 zijn dit er 625.000. De groei wordt veroorzaakt door de buitenlandse migratie (statushouders en expats) en in mindere mate door de natuurlijke aanwas. Waar laat je al deze inwoners? Mede door het loslaten van de maximale bouwhoogte van 140 meter in de stad maakte Winy Maas (MVRDV) een plan dat de tongen aardig losmaakte.

Recent verschenen