ARC18: Energieopwekkende gevel Wellsun - Lumiduct - EGM architecten

Het toepassen van zonnepanelen op gevels om gebouwen energieneutraal te maken, is niet heel gebruikelijk. Het levert donkere gesloten gebouwen op, terwijl glazen gevels daglicht, transparantie en ruimtelijkheid bieden. Een innovatieve in de gevel geïntegreerde zonwering met transparante zonnepanelen maakt het echter mogelijk om via de gevel energie op te wekken zonder concessies te hoeven doen aan transparantie en design. De energieopwekkende zonwering is mooi in uitvoering, doeltreffend en goed schaalbaar.

toelichting door EGM architecten

ODS Geveltechniek, Pellikaan en EGM architecten ontwierpen samen met Wellsun een gevel waarin het door Wellsun ontwikkelde innovatieve zonweringssyteem Lumiduct volledig is geïntegreerd. Het systeem bestaat uit transparante zonnepanelen die automatisch de stand van de zon volgen en tegelijkertijd het zonlicht filteren. De panelen zijn volledig lichtdoorlatend en zetten het directe, verblindende zonlicht om in energie, maar laten het diffuse, zachte daglicht door. Zo is het mogelijk om een volledig glazen gevel te realiseren die daglicht doorlaat en aanzienlijk meer energie opwekt dan een gesloten gevel met normale zonnepanelen.

De innovatieve energieopwekkende zonwering is voor het eerst toegepast langs de A15 in een gevel van 40 m² bij het kantoorgebouw van Mondial Movers. Mondial Movers heeft een grote glazen trappenhuis die in de zomer extreem snel kan opwarmen. Door het geïntegreerde zonweringssysteem wordt deze warmte nu geabsorbeerd om energie te produceren voor het gebouw, zonder dat dit een gesloten esthetisch onaantrekkelijke gevel oplevert. De gevel creëert perfecte daglichtomstandigheden in het gebouw, gecombineerd met volledige transparantie en hoge energieprestaties.

Uit eerste onderzoeken van de TU Eindhoven blijkt de meerwaarde voor het binnenklimaat. In vergelijking met een gangbare, geautomatiseerde binnenzonwering laten de eerste resultaten zien dat de energieopwekkende zonwering jaarlijks 24% bespaart op verwarming, 40% op koeling en 36% op verlichting. Een volgende stap in het energieneutraal maken van gebouwen is hiermee gezet.