Toelichting Affaire d’Architecture - Onze Nederlandse ambities op duurzaamheid en groene contouren zijn zo ver dat we niet meer kunnen uitbreiden, maar alleen nog kunnen inbreiden: Bestaand vastgoed transformeren, of slopen en nieuwbouw ontwikkelen. Daardoor blijft groen groen. Die beperkte beschikbaarheid van ruimte geeft ons als team de verplichting om multifunctionele en transformeerbare gebouwen te maken.
Wij wilden een zo laag mogelijke fsi zodat we landschap konden creëren. Naast een grote gemeenschappelijke tuin, heeft iedere ruimte een zelfstandige of gedeelde buitenruimte die separaat kan worden ontsloten. Stel dat over 20, 25 jaar het gebouw getransformeerd wordt naar woningen. Dan kan die buitenruimte als tuin worden gebruikt. En een kantoor op de bovenste verdieping kan worden omgevormd tot meerdere woningen met een dakterras. Daar hebben we ook in de technische aspecten rekening mee gehouden. Vluchtwegen, ontsluitingen, doorstroomcapaciteit en installaties zijn daarop afgestemd.
Imagewharf is een stadsjungle van tuinen, grote loodsen, knalgele bruggen en een lichtvoetige wereld op het dak. Het project bestaat uit alzijdige gebouwen die, dankzij door ons aangelegde wegen, van alle kanten benaderbaar zijn. De loodsen en daarop gestapelde paviljoens herbergen werkplaatsen, grote en kleinschalige kantoren, een presentatieruimte, een loft-appartement en een restaurant. Gele stalen bruggen geven toegang tot de daken en functioneren als krachtig oriëntatiepunt. Ze rijgen het complex aaneen en leggen een verbinding met de omgeving.
Dit dynamische geheel functioneert volgens haar eigen wetten en geeft het onvoorziene een plek. Als een ‘work in progress’ dat bewoners de kans geeft het in bezit te nemen en af te maken.