ARC21: FrieslandCampina België, Gent - Fokkema & Partners Architecten

Hoe kun je een sterke corporate identity op een subtiele manier vertalen naar een eigentijds interieur, een omgeving die de gebruikerservaring koppelt aan lange termijn ambities? In het ontwerp voor het Belgische hoofdkantoor van de zuivel coöperatie FrieslandCampina in Gent zijn juist door het uitvergroten van merk en identiteit, functionele interventies gerealiseerd en nieuwe verbanden gelegd.

Tekst Fokkema & Partners Architecten

Met een groen akoestisch plafond wordt het thema “from grass to glass” als vanzelfsprekend verbindend element in de werkomgeving geïntroduceerd. Uitgesproken kleuren van producten zijn als verdiepingshoge druppels langs wanden gevouwen. Dit maakt van het ontwerp een alternatieve werkelijkheid die leid tot verwondering. Dit sluit aan op de noodzakelijke innovatiekracht in onze maatschappij met toenemende urgentie voor klimaat en gezondheid.

FrieslandCampina Gent door TPD. Beeld Tim van de Velde
FrieslandCampina Gent door TPD. Beeld Tim van de Velde

FrieslandCampina koos een bijzondere locatie voor haar hoofdkantoor, een ruimte met grote verdiepingshoogte. De technische uitdaging lag erin dat in een groot deel geen contact met daglicht was. Dit gaf aanleiding tot een gevarieerd ruimtelijk concept. De van daglicht verstoken voormalige archiefruimte is tot werkcafé getransformeerd met openingen naar de algemene verkeersruimtes in het gebouwencomplex. Deze linken aan buitenruimte. De interventie komt ook de dynamiek van het gebouw ten goede.

Het werkcafé dat 10 bij 16 meter meet, is grotendeels opgetild tot een podium waar omheen functies gedefinieerd zijn door aan het multiplex podium andere volumes te boetseren zoals een tribune, ruim beplantte hellingbaan, zitjes, productdisplays en een keuken. Ook de vergaderruimtes en de gebouwkern zijn met multiplex bekleed. Deze materiaalkeuze geeft het kantoor een natuurlijke, levendige uitstraling, is een economische keuze en bovendien demontabel uitgevoerd.

De herwaardering van de ruimte en inpassing in het gebouwcomplex zijn een duurzame keuze. De installaties zijn hergebruikt. Het meubilair is grotendeels hergebruikt. Het kantoor vervolgens specifiek op de gebruikerswensen ontworpen, met grote, krachtige interventies die gemakkelijk overeind blijven bij kleinere aanpassingen en de variatie in meubilair gemakkelijk in zich opnemen. De herstructurering van de plattegrond is gericht op een lange levensduur en de kleuren gemakkelijk aan te passen.

FrieslandCampina Gent door TPD. Beeld Tim van de Velde
FrieslandCampina Gent door TPD. Beeld Tim van de Velde

FrieslandCampina heeft een dynamische werkomgeving ter beschikking, waarmee ze zowel jong talent als de mensen die het comfort van thuis gewend zijn. Ook raakt de uitvergroting van het merk aan de technische omgeving in het laboratorium. Het werkconcept is gericht op samenwerken en kennis deling, met het café als ruime informele omgeving voor ontmoetingen en creativiteit. De receptie en werkomgeving zijn ook daarom los van het werkcafé gehouden. Er is een grote variatie aan plekken.

De bijzondere ruimtelijke condities zijn aangegrepen als een kans om met de juiste, toch ook minimale en economische interventies een uitzonderlijk kantoor te realiseren dat past bij de identiteit van FrieslandCampina, maar toch ook een hele jonge, relevante en aan lokaal karakter aangepaste omgeving. Met het verwijderen van het verlaagd plafond en aanbrengen van een nieuw verlichtingsconcept heeft het plan aan hoogte en industrieel karakter gewonnen.

Lees meer:

FCG-TO-Werkset-P100-101-P100-PR.pdf

Download
  • FCG-TO-Werkset-P100-101-P100-PR.pdf

    Download
  • FCG-TO-Werkset-P100-101-P101-PR.pdf

    Download