Tekst Superuse on site (S.os)
Aanpak
Door een maand op deze plek te leven heeft S.os de locatie, de aanwezige materialen, de groenstructuur en lokale vaardigheden geïnventariseerd. Het ontwerp en de duurzaamheids-principes zijn daarop afgestemd. Omdat een aantal bewoners goed kunnen bouwen en om binnen het budget te blijven is besloten het huis met het bouwteam te bouwen, met vrijwilligers Daarbij werden blijvende bedrijven in de woongemeenschap opgebouwd.
Samenwerking met andere disciplines
Het bouwteam bestaat, naast de architect en adviseurs, vooral uit de bewoners en vrijwilligers. Zij hebben de materialen geoogst en het gebouw haar definitieve vorm gegeven in het bouwproces. Daarbij is niet alles door ontworpen waardoor veel detaillering in het proces tot stand kwam. Hiertoe is een werkplaats, voedseltuin, logeerruimte, bakkerij en eetcafé opgezet die blijvend worden uitgebaat. Na de oplevering blijven de ontwerpers en adviseurs betrokken om het het huis te optimaliseren.
Materiaal en Techniek
Het houten skelet, materiaal efficiënt naar boven toe verjongend, biedt flexibiliteit voor zelfbouw, indelingsvarianten en hergebruik. Alle materialen zijn bij lokale bedrijven en boeren geoogst. De kas is met standaard kasmateriaal versterkt om aan het bouwbesluit te voldoen. Door de passieve systemen, oriëntatie, zonering, dikke isolatie en vorm van het huis zijn twee massakachels en 16 PV/warmwater panelen ruim voldoende techniek. Architectuur en proces om duurzaam te zijn ipv technologie.
Duurzaamheid
Het huis is aanpasbaar en kan vele generaties mee. Het ademende huis wordt natuurlijk geventileerd, levert stroom, heeft een zeer kort (hout)stookseizoen en is in de zomer koel door de grote massa in de vloer en wanden. De materialisatie is circulair, bio-based, remontabel, lokaal en door de gebruikte materialen en de kas was verf vrijwel onnodig. De bouwteam-aanpak versterkt de community, kennis wordt gedeeld en het heeft lokale voedselproductie en economie versterkt.
Stedelijke en ecologische inbedding
Het huis, dat in dit landelijke gebied een schuur en een kas verenigd, vormt een barrière tussen het zuidelijke privé-erf met de moestuin en het achtererf waar parkeren, brandhoutopslag en recycling zijn georganiseerd. Door deze positie verwarmt het huis zich met de lage winterzon. Lage begroeiing aan de noordgevel versterkt privacy en de koelende ventilatie, een rij bomen op zuid moet meer schaduw gaan geven in de zomer.
Overig
Terwijl Superuse bekend staat voor hergebruik, is dit vanaf de start (97) slechts één aspect geweest om duurzame architectuur te ontwerpen. Andere aspecten als energie, water, voedsel en economie hebben we met de studies en kleine pilots naar flows onderzocht. In dit project worden voor het eerst een groot aantal van deze principes tegelijkertijd als vormgevende factoren ingezet om te komen tot een ontwerp. Door teambouw en educatie als proces wordt daarbij een enorm sociaal kapitaal opgebouwd.