Nominatie ARC21: Het Circulair Warenhuis, Leiden - Popma ter Steege Architecten

Met een jaarlijkse inzameling van 3 miljoen kg aan goederen is Kringloopbedrijf Het Warenhuis in Leiden het op een na grootste kringloopbedrijf van Nederland. Het grootste deel van deze spullen krijgt een nieuw thuis of wordt gerecycled. Zo'n 30% blijkt onverkoopbaar door overschot van aanbod of te lage kwaliteit, en wordt afgevoerd en vernietigd. Dat moet anders. Designlabel, werkplaats en winkel het Circulair Warenhuis is opgericht om deze reststromen om te vormen tot nieuw, duurzaam design.

Toelichting Popma ter Steege Architecten

Popma ter Steege Architecten (PTSA) stelde met buro bordo en Raw Color een plan op om een brug te slaan tussen de wereld van de kringloop die van de top van de Nederlandse ontwerpers. Ontwerpers Nienke Hoogvliet, Max Lipsey, Studio Makkink & Bey en Fraser McPhee werden uitgenodigd om onderzoek te doen naar één van de reststromen en hebben daar een prototype mee ontwikkeld. Inmiddels heeft dit traject geleid tot de eerste productie en verkoop in eigen (sociale) werkplaatsen en (web)winkel.

Voor het kringloopbedrijf is de verschuiving naar hergebruik van de materialen een grote stap waarvoor steun van buitenaf gewenst is. In de designwereld is veel aandacht voor hergebruik en circulair ontwerp, de praktijk is echter nog weerbarstig en samenwerkingsverbanden essentieel. Voor de ontwerpers biedt het kringloopbedrijf een enorme bron van materiaal, inspiratie en arbeidskracht. Omgekeerd ontvangt het kringloopbedrijf know how en hoge kwaliteit door goed productontwerp.

De nieuwe koers is inmiddels breed omarmd binnen de gehele organisatie. Alle betrokkenen van het oorspronkelijke project hebben zich gecommitteerd voor de langere termijn. Ontwerpers houden toezicht op de doorontwikkeling tot producten. PTSA is aangesteld om regie te voeren over de productontwikkeling en uitbreiding van de collectie. Buro bordo werkt voortdurend aan pr en evenementen. Geleidelijk groeit een netwerk van (zakelijke) klanten én van leveranciers van grondstoffen uit reststromen.

Popma ter Steege Architecten (PTSA) ontwerpt om duurzaam te bouwen. Steeds vaker is daarom hun streven om dat bouwen te beperken waar mogelijk. Dus toen we gevraagd werden mee te helpen bij de vernieuwing van het Circulair Warenhuis schetsten wij geen nieuw winkelinterieur maar schreven een plan voor de ontwikkeling tot een kwaliteitslabel voor circulair design. Met als doel de schijnbaar sterk verschillende culturen van het kringloopbedrijf en designwereld elkaar te laten versterken.

Lees ook: