ARC21: Rechthuislaan, Katendrecht Rotterdam - HP architecten

Aan de Rechthuislaan op Katendrecht is dankzij een omvattende renovatie zowel de duurzaamheid als de architectonische uitstraling van de woningen verbeterd. Deze historische kern had tot voor kort woningen met kanariegele voordeuren, witte Trespa platen op de gevels en dikke plastic kozijnen die de laatste jaren steeds harder uit te leken schreeuwen: "Kijk, hier zijn ze, de sociale huurwoningen!" Een pijnlijk contrast met de rest van de snel veranderde wijk, dat nu verdwenen is.

Toelichting HP architecten

Historisch onderzoek vormde de logische start van het project. Zowel de panden uit negentienhonderd als de transformatie uit de jaren tachtig zijn bestudeerd. Als ontwerpgereedschap is er na lang zoeken gekozen voor een onorthodoxe ontwerpmethode: de nieuwe gevels zijn in photoshop gemaakt, aangevuld met materialen, kleuren en bouwkundige details. Wat er tijdens de uitvoering achter de witte Trespa vandaan kwam was dikwijls een verrassing, er was daarom noodzaak voor een flexibele werkhouding.

Rechthuislaan Katendrecht Rotterdam door HP Architecten. Beeld Meindert Koelink
Beeld Meindert Koelink en Manou Huijbregts

Zonder strikt historisch te restaureren zijn op basis van oude foto’s de oorspronkelijke kwaliteiten van de vroeg twintigste-eeuwse straatwand weer zichtbaar gemaakt en werd een bescheiden 21-eeuwse laag toegevoegd. De woningen werden flink verduurzaamd. Gevels en daken zijn beter geïsoleerd. Bij de achtergevels werd de gevelbeplating niet weggegooid maar beplakt met een warmgrijze folie en teruggeplaatst.'

Naast de verduurzaming van de woningen van label F naar label B en de grote visuele verbetering is de waardevolste vorm van duurzaamheid bij dit project wellicht de sociale duurzaamheid. De panden zijn gerenoveerd in bewoonde staat. Dat betekent voor de hechte groep oud Kapenezen dat ze hun geliefde wijk niet hoefden te verlaten.

Rechthuislaan Katendrecht Rotterdam door HP Architecten. Beeld Meindert Koelink
Beeld Meindert Koelink en Manou Huijbregts

We moedigen corporaties aan om met “de Trespa-bril” op hun bestaande woningvoorraad onder de loep te nemen. Er kunnen grote kansen verstopt liggen voor de sociale huur. De huurders voelen zich gewaardeerd en de ingreep maakt de verschillen tussen oud-Katendrechters en nieuwkomers kleiner. “Het lijkt net alsof ik straks ook in een koopwoning woon” was een reactie op een van de bewonersavonden.

hp_Rechthuislaan_ARC-Awards_projectdocumentatie.pdf

Download