Tekst Olaf Gipser Architects
Stories combineert een plint van prefab beton met een CLT-houtconstructie (toren, 10 bouwlagen). De woontoren gaat in op de wensen van een duurzaam, gezond stedelijk leven. Het coöperatieve zelfbouwproject brengt human en non-human habitats samen en is grotendeels gebouwd met hernieuwbare, biobased bronnen. Met de principes van 'open building' komen de woningen tegemoet aan toekomstige behoeften.
Stories is het resultaat van nauwe samenwerkingsverbanden. Bij een ecoloog en landschapsarchitect is advies ingewonnen over biodiversiteit in relatie tot de omgeving; voor de houten constructie is samengewerkt met 5 specialistische bedrijven. Binnen de zelfbouwgroep is veel betrokkenheid. De bewoners dachten mee over privé- en collectieve ruimtes, en de directe omgeving, samen met de gemeente.
Naast de CLT hoofdconstructie (770 m3 hout), bestaat de gevel uit prefab-HSB modules met houten kozijnen en bekleding (hydrothermisch, voorvergrijzd, brandveilig geïmpregneerd). De gevel heeft een 2e laag (staal en hout) met 57 eco-niches met gevarieerd verticaal groen (bomen, struiken, grassen), aantrekkelijk voor kleine fauna. Hiervoor beschikt Stories over een gereguleerd bewateringssysteem.
Stories is modulair gebouwd met hernieuwbare, biobased bronnen. 450 zonnepanelen leveren 85.000 kWh energie. EPC van 0,10 kW/m2 in combinatie met (verplichte) stadswarmte, WTW met CO2-sturing, geïntegreerde zonwering, triple beglazing, hoogwaardige isolatie. Bijdrage aan lokale biodiversiteit. Sociale duurzaamheid: participatieve ontwikkeling, collectieve ruimten (moestuin, multifunctionele ruimte).
In Stories zijn groene gevelnissen geïntegreerd, uitgewerkt als ecologische ensembles, met soortkeuze op basis van een landschappelijke gradiënt verticaal. Uitgebreid bovenin, gematigd in de basis, aansluitend bij de locatie aan het IJ, en onderdeel van het duurzame Buiksloterham. Deze groene ensembles (naast de groene daken) stimuleren biodiversiteit, verkoeling, luchtkwaliteit en identiteit.
Ten tijde van het ontwerp was houtbouw niet populair. Ondanks de hogere kosten koos de zelfbouwgroep voor bijna volledige houtbouw. In de woningen zijn de CLT-plafonds zichtbaar. Binnen zijn er collectieve ruimtes (gym, sauna, keuken); buiten verrijken de moestuin en verschillende gewassen de lokale stedelijke biodiversiteit, wat positief kan bijdragen aan de gezondheid van bewoners en omgeving.