Tekst Jacques & Andre, Bruno Vermeersch
Wat te doen als het oude afstudeertafeltje niet langer geliefd is? “Te klein, wankel, niet mooi en altijd kwijt.” Mijn antwoord hierop: de liefde terugwinnen door het tafeltje in alles aan te raken. Tweede uitdaging: Afstuderen is een memorabel moment, een hoogtepunt waarbij de tafel een bescheiden positie in moet neem. Máár bescheiden betekent niet anoniem! -TJE, is de stip aan de horizon waar ieder student naar toe leeft: het moment dat hij het rode tafel -TJE, passeert. Een ontworpen moment.
Waarderen wat ons omringt is voor mij de essentie van circulariteit. Al mijn projecten hebben dan ook één ding gemeen: I DO WASTE NO MORE, bewust of onbewust; noch materiaal, noch tijd en ruimte. Zo ook met -TJE. Een nieuw ontwerp mét nieuwe materialen is niet uitdagend. Het bestaande stalen onderstel en een afgedankte branddeur werden geoogst en met zorg op maat gemaakt. Wat er werd toegevoegd is flinterdun: een afwerking met Sottsass eiken fineer en de kleur Vermiljoenrood van het onderstel.
Materiaal
Gewonnen grondstoffen:
Hergebruik onderstel, staal 9,1 kg
38 mm dikke branddeur, hergebruik, oukumé 13,5 kg
Afwerking, flinterdun nieuw jasje:
0,9 mm ALPI Sottsass Red, fineer 0,57 kg
60 µm Coating Natlak RAL 2002 0,005 kg
Fabricagetechnieken
De productie is eenvoudig.
Het staal onderstel werd op maat verzaagd.
Het blad met vier zaagsneden van een sponning en in één beweging van montagegleuf voorzien. De ALPI-fineer werd onder en boven verlijmd en de gleuf voor de rode koker met de hand geschuurd. Het onderstel werd van nieuwe houten voetjes voorzien. Deze werden met de hand bol geschuurd. De belangrijkste techniek, liefde voor het vak.
Aandacht
-TJE, werd met heel veel aandacht gemaakt. Het bestaande tafeltje werd tot op het kleinste detail ingemeten – zoveel aandacht viel dit tafeltje nooit te beurt. Met grote zorg werden zaagsneden geplaatst zodat onderstel en blad als gegoten pasten en er geen schroef aan te pas moest komen. Hetzelfde geldt voor de gleuf waar de bloedrode koker in komt te liggen. Vier lagen, vier jaarringen werden met de hand weggeschuurd, tot er een perfect kommetje overbleef. Aandacht, ons grootste goed.
We leven in een wereld van vloed en overdaad
De reden dat ik -TJE, aandraag voor de ARC Awards is precies de bescheiden positie die het inneemt. Het is mijn overtuiging de op ons afdonderende klimaatdoelstellingen en circulaire ambities ons zullen dwingen om materialen, producten beter te lezen en te waarderen, zoals de manier van assembleren, de flinterdunne tafelrand of de weloverwogen uitkraging. Klein moet niet langer onderdoen. We doen dit met net zoveel pracht enkel wat minder praal.