Toelichting FOKLAb
Het ontwerp baseert zich op een middenwand verstelling. De bladdragers voor de elektrisch verstelbare bureaus worden niet in wangen aan weerszijden van bureaubladen opgehangen, maar in een akoestische flens tussen tegenoverliggende bladen. Hiermee kunnen ook de vloeren ruimtelijk worden vrijgehouden. Uitdaging was de stabiliteit in combinatie met slanke uitvoering van het meubel.
Ypsilon is op basis van esthetiek én duurzaamheid ontworpen als een modulair systeem, uit losse onderdelen opgebouwd, demontabel, eventueel per onderdeel te vervangen en schakelbaar, dus uit te breiden. Productie is zero waste, grotendeels lokaal en grondstoffen worden zoveel mogelijk circulair in eigen keten terug gebracht. Het vervoer geschied met minimale verpakkingen. Kwaliteit is duurzaam.
Ypsilon beantwoord aan de richtlijnen van de WELL Building Standard, waaronder materialisatie in niet toxische stoffen, duurzame coatings en lijmen met een laag VOS gehalte. De uitvoering van ieder onderdeel van het meubel kan zelf door de klant gekozen worden. Standaard stoffen zijn OEKO-TEX gecertificeerd en/of voorzien van Ecolabel. Met minimaal materiaalgebruik zijn stalen Y poten ontworpen.
Er is gekozen voor stalen onderstellen omdat het sterk is, maar ook gemakkelijk te bewerken en te buigen. Staalafval en restmateriaal wordt verzameld, geperst tot blokken en in gieterij tot onderdelen voor nieuwe producten gemaakt. Als vulling voor de middenwanden van Ypsilon is Refelt gebruikt: restmateriaal uit de stoffeerderij dat met ander textielafval is verwerkt tot akoestische matten.
Het hele productieproces vindt plaats in Nederland. Zo is VepaDrentea uiterst flexibel en kan het de keten goed beheersen. Moderne CNC-gestuurde lasermachines en slimme programmering zorgen voor een optimaal gebruik van buis- en plaatstaal waardoor Ypsilon zeer duurzaam is geproduceerd en de unieke eigenschappen tot in perfectie zijn doorgevoerd.
Een eerste meubel met vergelijkbare middenwandverstelling werd al door FOKLAb en VepaDrentea ontwikkeld in 2012. Het doel was om de vloer ruimtelijk vrij te gehouden maar wel te beantwoorden aan de wens zit-sta bureaus op te nemen. Het bureau had nog een traditionele uitstraling met 4 poten onder de hoeken. De techniek werd met Ypsilon doorontwikkeld en de ontwerpkansen opnieuw bekeken. Dit leidde tot een revolutionair nieuw, flexibel, schakelbaar meubel voor de werkomgeving.