Kaap Skil in Oudeschild, Texel

Het eiland Texel ligt in de Waddenzee en is het grootste van de Nederlandse Waddeneilanden. Weinigen kennen de roemruchte VOC-geschiedenis van Texel. In het nieuwe entreegebouw van Kaap Skil, het museum van jutters en zeelui, in het dorpje Oudeschild wordt het publiek opnieuw meegenomen naar het Oudeschild van de Gouden Eeuw. Mecanoo tekende voor het architectonisch ontwerp.

Het museum, ontworpen door Mecanoo, heeft vier aaneengeschakelde, speelse puntdaken die opgaan in het ritme van dorpse daken die vanaf de zee als golven boven de dijk lijken uit te steken.

Hergebruik

‘De zee neemt en de zee geeft’. Dat weten Texelaren als geen ander. Honderden jaren lang maakten ze dankbaar gebruik van het wrakhout afkomstig van gestrande of vergane schepen voor de bouw van hun schuren en huizen.

De houten gevel van Kaap Skil illustreert deze eeuwenoude traditie van hergebruik. De verticale lamellen zijn gemaakt van verzaagde hardhouten damwanden uit het Noord-Hollands Kanaal en krijgen zo, net als de aangespoelde collectiestukken van het museum, een tweede leven.

Glazen gevel en schaduwen

Glazen gevels achter de houten lamellen bieden toeristen op straat een uitnodigend zicht op het museumterrein en laten tegelijkertijd de bezoekers van het museumcafé de prachtige luchten en het beroemde Hollandse licht beleven.

Binnenin het gebouw ontstaat er door het lamellenpatroon een strak lijnenspel van daglicht en mooie schaduwen dat het museum een licht en tegelijkertijd beschut karakter geeft.

Fotograaf Christian Richters

Natuurlijke scheiding

Kossmann.dejong heeft ervoor gezorgd dat de entree en het museumcafé de natuurlijke scheiding vormen tussen de wereld van de Reede van Texel in het souterrain en de wereld van de onderwaterarcheologie en de jutterscollectie op de eerste verdieping.

Daglicht

Het contrast tussen beide werelden wordt versterkt door de beleving van het licht en de ruimte. In het souterrain worden bezoekers via projecties en gebalanceerde verlichting door de tentoonstelling geleid, waardoor de relatief lage ruimte intiem is en geheimen lijkt te verbergen.

Op de eerste verdieping bepaalt het Hollandse licht dat via de gevel binnenvalt de intensiteit van de belichting van de tentoongestelde voorwerpen.

Interieur

De verplaatsbare vitrines, onderdeel van het interieur ontworpen door Kossmann.dejong, zijn gemaakt van robuuste stalen frames bekleed met glas, die door hun transparantie de collectiestukken haast laat zweven door de ruimte. Onder de hoge puntdaken ervaart de bezoeker hier een royaal gevoel van overzicht en uitzicht op de omvangrijke collectie, het museumterrein en het dorp Oudeschild.

Sinds 2007 werkt Astrid de Wilde als (web)redacteur op de redactie van de Architect.
Naast het schrijven van het dagelijks (architectuur)nieuws, artikelen en een incidentele blog op de Architect.nl maakt zij ook de Whitepapers en is zij betrokken bij de printedities van de Architect.
Hiervoor was zij werkzaam bij onder andere Detail in Architectuur en Architectuur & BOUWEN.