Het oorspronkelijke stadhuis bestond uit een hoofdgebouw uit de jaren 50 met opvallende latere uitbreidingen op een kelderconstructie met een grillige vorm. Het nieuwe ontwerp maakt gebruik van de bestaande fundering en kelder waarop een lichtgewicht en volledig demontabel nieuw gebouw is gerealiseerd. Het voordeel was dat hierdoor niet geheid of bemalen hoefde te worden. Dat zorgde voor minder overlast bij omwonenden, lage kosten en een snelle bouwtijd.
Ook het gebruik van prefab houtskeletbouwgevels en vergaande standaardisering droegen hieraan bij. De gevel is gemaakt van keramische tegels in een lichte zandkleur in een strak raster. Dit volledig cradle-to-cradle gecertificeerde gevelsysteem sluit aan bij wens van de gemeente voor een zeer duurzaam gebouw. Het gebouw is energieneutraal en scoort uitstekend in de GPR-methodiek door strategisch hergebruik, duurzame energieopwekking door zonnepanelen, warmte-koudeopslag en de materiaaltoepassingen. Het gebouw ging van energielabel G naar A++. Dit maakt Raadhuis Krimpen aan den IJssel vooralsnog het meest duurzame raadhuis van Nederland.
Met het hergebruik van de markante positie in het water en behoud van de oorspronkelijke contour is het gebouw herkenbaar en stijlvol. De nieuwe raadzaal met grote glazen gevels heeft een opvallende positie aan het Raadhuisplein. Door de slimme positie van een centrale personeelsentree, fietsenstalling en trappenhuis kan het gebouw op termijn ook andere indelingen of meerdere huurders faciliteren. Het gebouw is zeer flexibel in gebruik, doordat het constructief staalskelet is ingevuld met lichte, glazen scheidingswanden die zorgen voor transparantie en overzicht.