Zwevend Hotel, Anji - MORE Architecture

In Anji, een landelijke regio op drie uur rijden van Shanghai, ontwierp MORE Architecture een boetiekhotel dat lijkt te zweven boven de heuvels. Het gebouw, dat midden in de bergachtige bamboebossen is gerealiseerd, gaat een intense relatie aan met de natuur.

Toelichting MORE Architecture | Beeld Kris Provoost

De afgelopen 40 jaar is China veranderd van een rurale in een stedelijke samenleving. Het land kent de grootste en dichtst bevolkte steden ter wereld. Na decennia van industrialisatie en verstedelijking heeft de immense Chinese middenklasse vrije tijd en geld te besteden. Het groeiend binnenlands toerisme zorgt ervoor dat Chinese stadsbewoners in het weekend hun megasteden ontvluchten. Ze worden aangetrokken door het landelijke leven: terug naar de natuur.

Het ‘zwevende hotel’ sluit naadloos aan bij deze behoefte. Het is het eerste gebouw in Dachangping, het bergachtige gebied in het zuiden van de regio Anji. Deze bamboerijke streek vormt het groene hart van het meest verstedelijkte gebied ter wereld: de Yangtze-rivierdelta.

'We hebben gebruik gemaakt van het klassieke idee van het grote, opvallende dak dat mensen bij elkaar brengt', legt architect Daan Roggeveen uit. 'Het doet denken aan het traditionele Chinese dak, maar is door zijn vorm ook een echo van de omringende bergen.'

Beeld Kris Provoost
Beeld Kris Provoost

Onder dit gevouwen dak, dat is uitgevoerd in zink, creëerden de architecten vier verschillende transparante collectieve ruimtes: de lobby, een yogaruimte, het restaurant en een evenementenruimte voor bruiloften en feesten, met uitzicht op de dramatische vallei.

Het dak zorgt ook voor een geleidelijke overgang tussen natuur en architectuur. Gasten bewegen zich onder het dak, over het terras door de buitenlucht, van de ene naar de andere ruimte. De ruimtes hebben overal openslaande deuren zodat het terras de overgang vormt tussen binnen en buiten.

De achttien kamers van het hotel bevinden zich opmerkelijk genoeg onder de hoofdfuncties. Via open trappen begeven de gasten zich naar hun kamers. Het hotel kent geen gesloten gangen, waardoor de gasten continu in contact staan met de natuur en de omgeving.

‘Voor de verdieping met de hotelkamers hebben we de conventionele hotelplattegrond proberen uit te dagen’, zegt Roggeveen. In plaats van de corridorontsluiting, die zo typerend is voor hotels, ontwierpen de architecten drie verschillende kamertypes in het hotel.

Beeld Kris Provoost
Beeld Kris Provoost

De single-loaded kamers zijn extreem diep, met uitzicht naar beide kanten. De double-loaded kamers zijn extra breed en bieden een prachtig uitzicht. De suites op de hoeken van het gebouw bieden uitzicht naar twee zijden. De buitengang slingert langs deze kamers. “We wilden op zo’n bijzondere locatie geen reguliere hotelplattegrond gebruiken, maar unieke plekken creëren”, legt Roggeveen uit.

De uitdaging om het gebouw boven de bergen te tillen deed de architecten besluiten om voor het gebouw een staalconstructie te gebruiken. Voor het gevouwen dak is zink gebruikt, omdat dit het idee van de ‘vouw’ heel duidelijk zou accentueren en door de jaren heen mooi zal verouderen.

Om een prettige en warme sfeer in het hotel te creëren, heeft MORE een zorgvuldige selectie van hout gebruikt voor de vloeren, de plafonds en de inrichting van de kamers. Het houten meubilair, inclusief de bedden en tafels, is ook door de studio ontworpen. Voor het bureau en de bars werd terrazzo gebruikt.

Stalen kolommen tillen het hotel acht meter op boven de heuvels, waardoor onder het hotel een dramatische ruimte ontstaat. Hier is het zwembad met kleedkamers ontworpen. Door het optillen van het gebouw loopt de natuur ononderbroken onder het hotel door.