Kenmerkend voor de plattegrond van Gebouw H van de Erasmus Universiteit Rotterdam is het dubbel-corridor systeem, het heeft een hoofdtoegang op de kopse zijde aan de noordkant en een secundaire toegang aan de zuidzijde. In de loop der jaren zijn enkele gangen dichtgezet, waardoor een onoverzichtelijke situatie is ontstaan. De gangen zijn – ondanks de beperkte diepte van het gebouw – donker, plafonds zijn zowel in de gangruimten als aan de gevels verlaagd en het klimaat is vanaf de oplevering van het gebouw onderwerp van klachten.
Herhuisvesting
Jef van den Putte werd gevraagd een plan te ontwikkelen voor de volledige renovatie en restauratie van de 3e verdieping. Dit om de herhuisvesting van een aantal Shared Service Centers mogelijk te maken. Flexibel werken was het uitgangspunt.
Openheid zichtbaar
Van den Putte zocht naar mogelijkheden om het gebouw zowel technisch op te waarderen als de ruimtelijkheid van de verdieping te verbeteren, met respect voor het bestaande gebouw. Daarbij maakte hij gebruik van het nieuwe programma. Dit schrijft een afwisseling voor van open (werkvloeren, ontmoetingsruimtes, loungeplekken) en gesloten (werkplekken, brainstorm- en overlegruimtes en stiltecellen) voor. De gesloten elementen zijn afwisselend geplaatst aan de oost- en de westgevel, waardoor afwisseling in sfeer en gebruik over de lengte van het gebouw mogelijk is.
Van den Putte herstelde de oorspronkelijke plafondhoogtes, om recht te doen aan het bestaande gebouw en om meer licht en lucht aan te brengen in de kantoorruimtes. In verband met het type installatie en met het oog op flexibiliteit in de toekomst zijn verschillen aangebracht in de gevelzone en in de verbrede gangen.
De verdieping is volledig gestript en van asbest ontdaan. Het schone beton (bekistingslatjes) van de kernen is gereinigd en de oorspronkelijke stalen kozijnen zijn gerenoveerd. De gevel is in oorspronkelijke staat hersteld waarbij de bij een latere verbouwing aangebrachte te openen delen zijn verwijderd. Aan de binnenzijde is een klimaatgevel geplaatst die samen met het nieuwe klimaatplafond voor een prettig binnenklimaat moet zorgen.
Materialisering
Het kantoorgebied kenmerkt zich door kernen van (bestaand) schoon beton. De kantoor- en vergaderruimtes zijn opgebouwd met stalen systeemwanden met gesloten wanden onderling en glazen wanden aan de gang- en gevelzijde. In combinatie met de overgang in de vloerbedekking en de belijning van het plafond ontstaat een optisch verbrede gang. Het in het oog springende meubilair is gemaakt van eiken; het werkmeubilair in zwart staal.