Het houten woonhuis van de opdrachtgevers Gera en Rob bevindt zich aan de rand van het park in het Homeruskwartier in Almere.
Oriëntatie
Opvallen doet het niet per se omdat er hout is gebruikt, want dat was zelfs een vereiste. Maar er wordt zeker positief gereageerd op de toepassing van shakes van western red cedar. Architect Daan Bruggink van ORGA architect te Nijmegen vertelt: "De kavel ligt in het Homeruskwartier in Almere, in de wijk 'Bouw je huis in hout'. Houtbouw was een vereiste van de gemeente. De opdrachtgevers hebben daarom specifiek voor deze buurt gekozen. Naast de inzet van hout wilden zij ook zoveel mogelijke ecologische aspecten terugzien. Dat betekent een oriëntatie op de zon. Omdat dit eveneens de parkzijde is, levert het een mooi uitzicht op. Het dak is noordgericht en dus zoveel mogelijk dicht. Het vouwt zich over de woning en beschermt zo tevens de houten gevelbekleding. De woning opent zich al met al volledig naar de zon, het park en het uitzicht. Het balkon op de eerste verdieping benadrukt dit en daar kun je dan ook heerlijk in de zon uit de wind zitten."
Opdrachtgevers aan het woord
Opdrachtgevers Gera en Rob zijn enthousiast over hun nieuwe woning: "In de eerdere ontwerpen van Daan hadden we al gezien dat wij qua gebruikte materialen en bouwconstructie op één lijn zaten. Het is mooi te zien wat de filosofie achter zijn ontwerpen is. Tussen beide partijen moet er ook een klik zijn om tot een goed eindresultaat te komen. Daan werkt klantgericht. Dit is natuurlijk het voordeel van een klein bedrijf. Het is zeker persoonlijker dan bij een groot bedrijf. Wij hebben hiervoor ook contact gehad met een paar houtskeletbouwers, maar deze voldeden niet aan onze wensen met betrekking tot een gezond binnenklimaat. Daarom hebben we gekozen voor een dampopen in plaats van een dampdichte wandconstructie. Dit houdt onder andere in dat we een huis krijgen dat met natuurlijke ventilatie voor een gezond binnenklimaat zorgt en niet is voorzien van een uitgebreid filtersysteem voor ‘frisse lucht'. Al met al zijn we erg tevreden over de samenwerking."
Nominatie
Op woensdag 18 april maakte wethouder Adri Duivesteijn bekend dat de houten parkwoning een architectuurbijdrage heeft gewonnen, daarnaast is de woning genomineerd voor de architectuurprijs. Ook heeft de woning de aandacht getrokken van de politiek. Zo is een afvaardiging van de VVD het huis komen bekijken en is er een Britse delegatie met onder andere de staatssecretaris voor volkshuisvesting langs geweest voor een bezichtiging.
Constructie
Tot de vele ecologische eigenschappen van het huis behoren het dampopen en droog bouwen, de prefabconstructie, regenwateropvang, extra luchtdichting en passieve zonne-energie. De dampopen houtskeletbouw is uitgevoerd in hout met FSC-certificaat. De constructie bestaat uit een houten stijl- en regelwerk en een OSB-beplating. Voor de gevelafwerking is thermisch gemodificeerd Platohout gebruikt in plaats van gewolmaniseerd hout. Voor de isolatie is houtvezel aangewend en de douglas houten balken voor de verdiepingsvloer (die zichtbaar zijn gebleven) zijn vervaardigd uit western red cedar met FSC-keurmerk, net als de boeiboorden. Van hetzelfde materiaal zijn de shakes op het dak samengesteld. Bruggink: " Shakes zijn houtplankjes die gekloofd zijn. Zijn ze gezaagd, dan heten ze shingles. Door het hout te kloven splijt het op de natuurlijke manier. Zaag je het western red cedar, dan zaag je alle cellen ook kapot. Shakes hebben een natuurlijke uitstraling en gaan bovendien langer mee." De dakshakes zijn aangebracht door Riet- en dakdekkersbedrijf Den Ouden uit Goed, terwijl alle houten producten, inclusief de prefab constructie, door ScanaBouw uit Huissen zijn gemaakt. Bouwbedrijf Van Engen in Kockengen voerde de overige bouwwerkzaamheden uit.