ARC17 Architectuur: Boerenschuur Rijswijk - Workshop architecten

Een eigentijdse inpassing op een monumentaal boerenerf in de Betuwe. Zowel de relatie tot de historische bebouwing, als tot de historische begroeiing zijn hoofdthema's. De nieuwbouw maakt niet alleen het gebruik van de bebouwing toekomstbestendig, maar zorgt er door energieopwekking ook voor dat het totale landgoed energie-onafhankelijk is geworden.

Op een landgoed van 4,5 hectare, gelegen tussen honderd jaar oude fruitbomen, wilden de opdrachtgevers een verwaarloosde schuur uit de jaren zestig vervangen door een eigentijds ontwerp. De nieuwe schuur sluit aan op zowel het landschap als op de historische bebouwing op het erf, waarvan het hoofdgebouw de monumentale T-boerderij Rottenburg is.

Één van de vertrekpunten van het ontwerp is de integratie van zonnepanelen geweest. De 132 TSMC Solar 155Wp panelen vormen het waterkerende dak van het schuurgedeelte, en wekken jaarlijks 16.283 kWh op. Daarmee is het totale landgoed energie-onafhankelijk geworden.

Naast onderdak voor de schapen en opslagruimte biedt de schuur ook plaats voor een zelfstandig appartement. Dit appartement functioneert in de huidige vorm als studeerkamer, als zomerkeuken aan het terras, en als kleed- en doucheruimte voor de zwemvijver. In de toekomst wordt het de plek waar de moeder van de vrouw des huizes zelfstandig zal gaan wonen, in de nabijheid van haar familie.

De hoofddraagconstructie bestaat uit vier houtskeletbouw schijven die de schuur in drie zones verdelen: een schuurgedeelte, een semi-transparante tussenzone en een appartement. Plaatselijke openingen in de schijven bieden zicht vanuit het appartement op het erf en op de oude hoogstamboomgaard. De semi-transparante tussenzone verbindt de zuidwestkant met de noordoostkant van het erf.