Ontwerp woonhuis
Toelichting door Engel Architecten - Grenzend aan de Utrechtse Heuvelrug ligt woonwijk Kerckebosch in Zeist. De woning is gesitueerd op een hoekkavel, langs de rand van het deelplan Hoge Dennen. Het deelplan kenmerkt zich door de voor Zeist karakteristiek bosachtige omgeving en grenst aan een nieuw gecreëerd open heide gebied. Het beeldkwaliteitsplan schrijft woningen voor met een moderne uitstraling en een steile kap. Om de woning optimaal te positioneren op het kavel zijn de bomen op de kavel in kaart gebracht. Er is getracht zoveel mogelijk bomen te handhaven en te integreren in het ontwerp. Om het zicht richting de tuin te maximaliseren en een zo groot mogelijke achtertuin te creëren is het volume langs de hoofdas van de weg gesitueerd. Zo dicht mogelijk op de rooilijn.
Vier volumes
Het programma is opgedeeld in een viertal volumes die aaneen worden geregen door een langgerekte horizontale luifel. De twee hoge volumes bieden ruimte aan de hoofdfuncties. Ze worden gescheiden door een volledig doorgetrokken lichtstraat die rijkt over twee verdiepingen. Hierdoor komt daglicht tot diep de woning, zonder dat er direct zonlicht naar binnen valt. Op de eerste verdieping zijn de twee volumes met elkaar verbonden middels een loopbrug, welke volledig omsloten wordt door de lichtstraat.
De luifel verbindt de vier volumes en zorgt voor voldoende ruimte om overdekt te parkeren. Tevens biedt het ruimte aan de entree en een overdekt terras. Daarnaast zorgen de luifels er voor dat in de zomer zonlicht niet direct de woning invalt en de woning koel blijft. In tegenstelling tot de wintermaanden waar het tegenovergestelde gewenst is.
De voor- en achterzijde van de twee hoge volumes alsmede de garage zijn onder een hoek van 6º gezet. Het kavelpaspoort had als eis dat het woonhuis voorzien zou worden van een schuine kap, waar de wens van de opdrachtgevers was om de woning te voorzien van een moderne woning met plat dak. Door de gevels schuin te zetten kunnen de façades tevens als dak gelezen worden.
Panelen
Openingen zijn zo geplaatst dat de relatie met buiten zoveel mogelijk versterkt wordt en privacy gewaarborgd blijft. Diepe negges accentueren de gevelopeningen op de verdiepingen. De diepe dagkanten framen het uitzicht van de omliggende groene omgeving. Tegelijkertijd zorgen de dagkanten voor een gevoel van privacy, doordat de afstand tussen binnen en buiten optisch groter wordt.
De hoeveelheid glas op het noorden is beperkt gehouden om warmteverlies te beperken. Aan de achterzijde van de woningen biedt een tweetal schuifpuien de mogelijkheid om de gevel voor een groot deel te openen. Zo worden de terrassen buiten bij de zitkamer en eetkamer betrokken. De energieopwekking wordt geleverd door zonnepanelen die op het dak van de woning zijn geplaatst. Door de dakopstanden zorgvuldig vorm te geven en aan de achterzijde wat lager te houden worden de panelen uit het zicht onttrokken. Zonder dat dit invloed heeft op het lichtinval op de pv-panelen.
Materialen
De 3 schuine volumes zijn opgetrokken uit keramische leipannen van het merk Petersen, type C91. De keramische covers waaruit het merendeel van de gevels is opgetrokken sluiten qua kleurstelling en textuur feilloos aan op de bosrijke omgeving. Door gebruik te maken van een lichte kleurstelling tekenen de omringende bomen fraaie schaduwen op de gevels wanneer de zon op de woning valt. De houtopslag en de tuinmuurtjes zijn opgetrokken uit een langformaat Kolumba baksteen van Petersen in dezelfde kleurtint. Om het monoliete karakter van het woonhuis te benadrukken.
De twee lage tuinmuurtjes accentueren de routing naar de hoofdentree en creëren intimiteit bij het terras aan de zuidwestzijde van de woning. De langgerekte luifel, de kozijnen en houten afwerking van de plint zijn voorzien van semi-transparant gelakt hout in een roodbruine kleur. Dit biedt tegenwicht aan het strakke uitgesproken karakter van de woning. De toegepaste kleuren sluiten aan bij de bosrijke omgeving waar de woning is gesitueerd.