ARC17 Innovatie: Fire Wall - Bekkering Adams architecten

Met het ontwerp "Fire Wall" hebben we de grenzen van de mogelijkheden van 3D betonprinten opgezocht: door de techniek van het 3D betonprinten werd het mogelijk om het ontwerp te voorzien van rijke ornamentiek en patronen toe te passen waar verschillende materialen geïntegreerd zijn in het beton. Door een speciale printtechniek krijgt het beton een filigreine uitstraling als van een kantwerk.

Het afgelopen jaar heeft Bekkering Adams architecten in samenwerking met de TU Eindhoven, faculteit Bouwkunde en kennisnetwerk Tektoniek van het Cement&BetonCentrum, ontwerpvoorstellen gemaakt en geëxperimenteerd naar de mogelijkheden van het 3D printen van beton. Het onderzoek is gedaan naar aanleiding van het winnende ontwerpvoorstel ‘Fire Wall’ van Bekkering Adams dat geselecteerd werd om verder te ontwikkelen. Dit heeft geresulteerd in vele studies waar de mogelijkheden van de ornamentiek, materialiteit en de totaal vorm onderzocht zijn. Het ontwerp combineert de reeds bekende karakteristieke eigenschappen van beton met de nieuwe mogelijkheden die het 3D-betonprinten biedt.

Het materiaal beton is van nature sterk, kent een grote vormvrijheid en heeft door zijn massa een groot accumulerend vermogen. Met het 3D-betonprinten kan een nog grotere vormvrijheid bereikt worden. Doordat er geen beperkingen meer zijn door mallen en kisten, ligt het maken van bijzondere patronen en texturen, het integreren van verlichting en het combineren met andere materialen binnen handbereik. Deze karakteristieken zijn uitgewerkt in ons voorstel voor de “Fire Wall”. Bijzondere patronen, een translucente uitstraling door het integreren van glas en een expressieve sculpturale vorm karakteriseren het ontwerp. Een volgende toekomstige stap is het integreren van een open haard in het object zodat het licht van het vuur een telkens veranderend schouwspel van licht en schaduw in de wand vormt.