Toelichting door Wolfs Architecten
Project De Genestetlaan vormt het sluitstuk van de revitalisering van de spoorzone in het centrum van Nijmegen. Het bouwplan bestaat uit twee bouwmassa's die elk op een eigen manier aansluiting maken met de bestaande omgeving.
Het oostelijk gelegen bouwblok van drie bouwlagen heeft in maat, schaal en architectuur een relatie met het typisch Nijmeegse karakter van het Willemskwartier. De daar aanwezige architectonische middelen worden op eigentijdse wijze ingezet in de vorm van aaneengesloten bebouwing in roodbruine baksteenarchitectuur met zichtbare geleding en korrelgrootte.
Het westelijke bouwvolume met vier bouwlagen en een hoogteaccent van zes bouwlagen aan de zuidzijde ontleent kwaliteit aan de vrije positie in het park, met een gezicht in westelijke richting naar de spoorzone en het stadscentrum. Op enige afstand, vooral gezien vanaf de hoog gelegen Graafse Brug, speelt dit gebouwdeel een rol in de overgang van de kleine schaal van de wijk naar de grote schaal van de stad, die zich voltrekt langs de Graafseweg. De ritmiek in deze gevel is dynamisch. Rondom balkons meandert het metselwerk de hoek om en maakt zo een groot gebaar, zonder de aandacht voor het detail te vergeten.
Het hogere gedeelte neemt op grotere afstand van de belendingen een relatief vrije positie in, wat reden is voor een schaalsprong. De ontmoeting van meanders in oranje-rood metselwerk en de positionering van de balkons in wit beton geven het geheel rondom een krachtige uitstraling.
Het trappenhuis is vormgegeven als scharnierpunt. Een ontmoetingsruimte op de bovenste verdieping biedt de bewoners een fantastisch uitzicht over het stadscentrum en de Waalbrug en is omgekeerd een herkenningspunt vanuit de stad.
Het plan voorziet in de toevoeging van groen voor de buurt. Het binnengebied is ingericht als gemeenschappelijke hof met een levendig karakter, waar bewoners elkaar kunnen ontmoeten. Rondom het project is een park gesitueerd, waar speel -of sportvoorzieningen kunnen worden aangebracht. Alle groengebieden hebben een openbaar karakter en bieden de mogelijkheid een ommetje te maken langs de parken aan het spoor.