ARC18: Innovation Powerhouse - Atelier van Berlo i.s.m. Eugelink Architectuur (o.a.) & De Bever Architecten

De voormalige energiecentrale van Philips op Strijp-T in Eindhoven was door haar schaal en opzet totaal ongeschikt voor kantoren. Nu is het getransformeerd tot het levendige Innovation Powerhouse, een ecosysteem voor de creatieve industrie. Een plek die het ruwe en brute karakter van de energiecentrale omarmt en waar ontmoeting, co-creatie, en inspiratie centraal staan.

toelichting door Atelier van Berlo

De voormalige energiecentrale is een iconisch gebouw op Strijp-T. De centrale is in vier fases gebouwd tussen 1953 en 1972 en leverde door het stoken van kolen, gas en olie elektriciteit aan de Philips fabrieken. Design bureau VanBerlo zag in de oude energiecentrale de potentie om naast hun eigen kantoor ook een ecosysteem voor de creatieve innovatieve industrie. Het behoud van de originele architectonische kwaliteiten en het de visie van VanBerlo vormden daarmee het uitgangspunt van het ontwerp.

Hedendaags en industrieel

Dwars door het pand is een centrale straat gecreëerd, die nu de kern van het gebouw vormt. Hier kunnen de bedrijven elkaar ontmoeten, inspireren, evenementen organiseren en samenwerken. Een 50 meter lange lichtstraat brengt licht tot in de kern en vestigt de aandacht op de originele ruwe betonnen structuur.

Innovation Powerhouse Eindhoven door Atelier van Berlo i.s.m. Eugelink architectuur & De Bever Architecten, beeld Tycho Merijn
Innovation Powerhouse Eindhoven door Atelier van Berlo i.s.m. Eugelink architectuur & De Bever Architecten, beeld Tycho Merijn

Door een wijziging in energieproductie (van kolen naar olie) is de hoge middenbeuk van het ontwerp nooit afgebouwd. Geïnspireerd op de originele tekeningen hebben we met een stalen verticale tuin de origineel bedoelde symmetrie voltooid. Deze stalen verticale tuin met vergaderruimtes, glazen lift en vluchtroute volgt in haar belijning het originele ontwerp. Het open, transparante en voornamelijke groene uiterlijk is een hint naar de toekomstige duurzame energie productie. Aan de achterkant wordt de symmetrie voltooid door een strak gedetailleerde moderne glazen uitbouw.

Deze specifieke interventies geven het pand zijn hedendaagse en innovatieve karakter. De overige ingrepen zijn subtiel gehouden en versterken het originele industriële karakter. Hierbij was veel aandacht voor duurzaamheid, waardoor het gebouw nu een A+ energie label heeft.

Lees ook