Pompgemaal en speelplein Delft - derksen|windt architecten

Voor de renovatie van een gedateerd bakstenen pompgemaal te Delft heeft derksen|windt architecten een semi-transparante en in het oog springende laag aan het gebouw toegevoegd. De geperforeerde aluminium gevel creëert een samensmelting van het voorliggende plein met het gebouw. Twee losse werelden worden één waarmee de omgeving en het pompgemaal een eigentijds en fraai karakter krijgen.

Het pompgemaal is in de uiterste hoek van een woonwijk gelegen, omsloten door twee doorgaande wegen die achter een groenstrook liggen. Behalve een kleine school en een redelijk veel gebruikt fietspad is er weinig leven in de omgeving. Het karakter van deze uithoek was niet fijn en het iets vervallen pompgemaal droeg hier in negatieve zin aan bij.

De uitgangssituatie voor de architecten was dan ook om het gebouw een echte plek te geven in zijn omgeving en daarmee de renovatie een positieve weerslag te laten hebben op de beleving en de uitstraling van de buurt; om het bakstenen pompgemaal uit te breiden naar de omgeving en van daaruit te zorgen dat het gebouw binding krijgt en meer wordt dan een alleenstaand, achteraf gelegen, functioneel blok.

De architecten van derksen|windt architecten hebben ervoor gekozen een speelveld toe te voegen aan en te betrekken bij het pompgemaal. Dit is een belangrijk onderdeel in de benadering van de renovatie en toont de andere insteek voor het gebruik van het gesloten pompgemaal. Het gebouw trekt het plein en daarmee de omgeving als het ware naar zich toe.

Geperforeerd aluminium hekwerk

De semi-transparante laag die het gebouw en het plein tot één maakt is een geperforeerd aluminium hekwerk waar een optimale verhouding is gezocht tussen materiaal en doorkijk. Het paneel met cirkelvormige perforatie zorgt het ene moment voor een fraaie gevel die op zichzelf kan volstaan en het volgende moment voor een doorzicht naar het achterliggende. Soms is het de vorm en het verloop van het hekwerk dat het beeld bepaald, soms het gebouw, de omgeving of het plein. Door deze spanning en het verschil in beleving wordt het ontwerp meer dan een hekwerk of een pompgemaal en vormt het een eenheid die bestaat uit drie samengekomen elementen (gebouw, plein en hek). Het doorsteken van het hekwerk ten opzichte van het bakstenen gebouw in zowel de horizontale als verticale richting geven de onderdelen de juiste verhouding tot elkaar.

Om ook in de avondsituatie een goede, veiligere en interessante omgeving te kunnen creëren, is er fraaie verlichting verwerkt in het ontwerp. Van achter de semi-transparante panelen schijnt een mooi gedoseerd licht.

Het ontwerp heeft ervoor gezorgd dat het oude pompgemaal en zijn omgeving zijn opgewaardeerd naar een volwaardig deel van de wijk. Een deel waar aandacht aan is besteed, wat van waarde is voor de buurt en wat een interessante, eigentijdse en veranderende uitstraling heeft.