Waar horecaondernemers al met een schuin oogje kijken naar de verhuurders van hun pand om hun financiële noden tijdens de coronacrisis te verlichten, blijft het aan het front van woninghuurders nog tamelijk rustig. Wel heeft de woonbond een oproep gedaan richting corporaties en commerciële verhuurders om in deze tijden niet over te gaan tot huisuitzetting bij betalingsachterstanden.
Ook aan het kopersfront is het vooralsnog business as usual. Het aantal hypotheekaanvragen bevindt zich nog altijd op een hoog niveau. Enerzijds verklaart De Hypotheekshop dit uit het gegeven dat consumenten door het gedwongen thuiswerken nu meer tijd hebben voor (online) adviesgesprekken Aan de andere kant daalt de hypotheekrente evenredig aan de kapitaalmarktrente nu de centrale banken nieuwe steunmaatregelen hebben afgekondigd.
Intrinsiek gezond
Vooralsnog wordt de (koop)woningmarkt gestut door de economie die intrinsiek gezond is en een huizenmarkt waarin de vraag het aanbod nog altijd ver overstijgt. Gaat de coronacrisis langer duren dan nu voorzien, met alle gevolgen voor de economie van dien, dan zouden banken alsnog wat meer afkerig kunnen worden van het verstrekken van hypotheken. Dit kan op de langere termijn dan zorgen voor afnemende vraag bij particuliere kopers als beleggers (buy-to-let).
ANP: Woningcorporaties moeten zich vanwege het coronavirus extra soepel opstellen tegenover bewoners, bouwvakkers, onderhoudsmensen en aannemers. Dat stelt branchevereniging Aedes. Zo vindt de branchevereniging bijvoorbeeld dat corporaties ruimhartig moeten zijn voor huurders die in betalingsproblemen komen door de uitbraak van het virus. "Gebruik daarvoor betalingsregelingen, schikkingen of andere oplossingen."Verder roept Aedes op huisuitzettingen uit te stellen vanwege het coronavirus, "tenzij er evidente redenen zijn die wel uit te voeren. Denk aan de ontdekking van een drugslab."
Ook wordt geadviseerd bouw- en onderhoudsactiviteiten zo veel mogelijk door te laten gaan, "maar alleen als de gezondheid gegarandeerd is". Aedes benadrukt dat het aan iedere woningcorporatie zelf is om de adviezen aan te passen aan haar eigen situatie.
In de steigers
De grootste uitdaging op de middellange termijn lijkt het weer oppikken van alle nieuwbouwambities die voor de coronacrisis op de rails zijn gezet. Door het heel land zijn woondeals afgesproken die moeten voorzien in de lokaal vaak forse woonbehoeften. In veel gevallen zijn er al projectontwikkelaars en/of beleggers gestrikt. Sommige grote projecten staan echt nog in de steigers en wachten deels nog op externe financiering. Zowel de Neprom, brancheorganisatie van projectontwikkelaars als een grote gemeente als Rotterdam, vinden het echter nu nog te vroeg om daar iets over te zeggen.
Steunmaatregelen economie
Ook in praktische zin lijken projecten straks weer hun draai te moeten gaan vinden. De eerste signalen dat buitenlandse arbeidskrachten, goed voor een belangrijk deel van de bouwproductie, ons land verlaten zijn er al. Voor projecten die al in gang zijn gezet lijkt uitstel echter geen afstel, ook gelet op het uitgebreide pakket aan steunmaatregelen van het kabinet voor de economie.
Capital Value verwacht dat er in de uitvoering van nieuwe projecten verdere vertragingen zullen ontstaan en roept gemeenten op om gezamenlijk met marktpartijen RO-procedures zoveel mogelijk te laten doorlopen en ontwerp- en ontwikkelprocessen via thuiswerken te intensiveren.’ Eerder deed de Neprom al een soortgelijke oproep namens de aangesloten projectontwikkelaars.
Bron: Vastgoedmarkt.nl