'Te weinig bouwvergunningen afgegeven door coronacrisis'
Beeld Shutterstock

'Te weinig bouwvergunningen afgegeven door coronacrisis'

Het woningtekort wordt nauwelijks teruggedrongen doordat er te weinig bouwvergunningen voor woningen worden afgegeven. Dat stelt vastgoedadviseur Capital Value op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De coronacrisis is een van de oorzaken.

In het eerste kwartaal werden bouwvergunningen voor 14.017 woningen uitgegeven. Dat was weliswaar een stijging van 7 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, maar fors minder dan de 18.750 vergunningen die ieder kwartaal nodig zijn om het woningtekort tegen te gaan.

Capital Value wijst erop dat de coronacrisis het verlenen van vergunningen heeft bemoeilijkt. Zo is de Raad van State gesloten geweest voor beroepszaken. Ook werd de afwikkeling van procedures over de ruimtelijke ordening lastiger.

Het huidige tekort aan woningen bedraagt ongeveer 315.000. Capital Value berekende eerder al samen met ABF Research dat dit op zou lopen tot 360.000 in 2022. Vanwege de coronacrisis kan dit tekort nog verder oplopen, ook omdat bouwers vanwege de onzekere situatie huiverig zijn om te investeren in de ontwikkeling van projecten voor de langere termijn.

Capital Value wil dat er oplossingen worden gezocht voor het op gang houden van de procedures rond ruimtelijke ordening. Daarmee kan de woningproductie voor de komende jaren worden gesteund. Voor de langere termijn moeten worden gekeken naar oplossingen voor de financiering van zogenoemde grondposities, waarbij het gaat om de verwerving van potentiële bouwgrond. Als bouwers daar nu niet in kunnen investeren, loopt de woningbouw in de jaren na 2022 opnieuw achterstand op.

Bron: ANP

Beeld MIX architectuur

Heutink, MIX en MAAK winnen tender voor 48 biobased woningen in...

Gemeente Almere heeft de opdracht voor 48 grondgebonden woningen in deelgebied Muiderbos gegund aan de combinatie van Heutink Groep, MIX architectuur en MAAK space. Het winnende ontwerp, Duinhout, waarvan alle 48 grondgebonden woningen worden gemaakt van clt, is ontworpen met een sterke focus op duurzaamheid en landschappelijke inpassing.

Beeld Jannes Linders

Parkweelde 3 (fase 1), Amersfoort - Steenhuis Bukman Architecten

Woningcorporatie De Alliantie voegt met Parkweelde 3 (fase 1) vier woongebouwen toe aan de wijk Kruiskamp in Amersfoort. Het project omvat 214 woningen in de sociale huur en middenhuur en maakt deel uit van een grotere vernieuwingsopgave in de buurt. De woningen combineren diversiteit in typen en doelgroepen met duurzame maatregelen, zoals klimaatadaptieve waterberging en vergroening van de openbare ruimte. Het ontwerp is van Steenhuis Bukman Architecten.

Beeld Egbert de Boer

Woonbuurt Olympiade, Amstelveen - TconceptT

TconcepT heeft in de regio Amsterdam een nieuwe woonbuurt ontworpen, genaamd Olympiade. Dit project, gelegen op de voormalige kantoorlocatie van Hewlett Packard, omvat zeven moderne en duurzame appartementengebouwen. In totaal zullen hier 552 koop- en huurappartementen gerealiseerd worden, variërend van twee­kamerappartementen van ongeveer 50 vierkante meter tot penthouses van circa 150 vierkante meter.

Erik Vrieling en Igor Sladoljev. Beeld de Architekten Cie.

De wereldwijde impact van vergrijzende bevolking: Een kans om steden...

'We staan in Nederland voor een monumentale opgave: tegen 2030 moeten er bijna 1 miljoen woningen worden gepland, waarvan de helft voor toekomstige senioren', aldus Erik Vrieling, architect en partner bij de Architekten Cie. Samen met Igor Sladoljev, architect en onderzoekleider bij de Architekten Cie., richtte hij 'The Architecture of Ageing' op. 'Maar het gaat niet alleen om aantallen. De vraag is hoe we duurzame, inclusieve steden kunnen creëren waar mensen zich thuis voelen, ongeacht hun leeftijd.'