NRE Woon- werkgebouw Eindhoven door FAAM Architects

Het NRE terrein was een kleinschalig industrieterrein en is door de gemeente Eindhoven opgezet als een experimentele bottum up gebiedsontwikkeling voor private ontwikkeling. Op eigen initiatief, is door FAAM Architects gestart met de bouw van een kleinschalig woon- en werkgebouw met vier woningen en het atelier voor het architectenbureau.

Toelichting FAAM Architects - De tijdsgeest in Eindhoven wordt gekenmerkt door een toenemende internationalisering door enorme groei van de techniek giganten.  Verdere verdichting is noodzakelijk om de groei van het inwonersaantal te faciliteren. Het NRE terrein is een ontwikkeling, verstopt tussen het Kanaal, de Parklaan en rivier de Dommel.

Samen met alle stakeholders van dat moment zijn er sessies geweest om te bepalen op welke manier er op het NRE terrein gewerkt en geleefd zal worden. Van belang was om de authenticiteit van het gebied te behouden bij de herontwikkeling. Stedenbouwkundige Tom van Tuijn heeft het stedenbouwkundig ontwerp en proces bepaald. FAAM Architects mocht vanaf scratch meedenken over deze gave locatie en over de tijdslaag van de nieuwe gebouwen.

Het project is opgevat als een living lab. Het ontwerp is ingezet op een nieuwe typologie, natuurinclusief bouwen, een nieuwe vorm
van CPO en het is gebouwd middels een ketensamenwerking met alle uitvoerende partijen.

Beeld Bas Gijselhart | BASEPHOTOGRAPHY

De hoofdmassa is een kloek volume, eenduidig vormgegeven als alzijdig pand, dat de entree naar het NRE-terrein aangeeft in de straatwand aan de Nachtegaallaan. Het volume bestaat uit gekoppelde bouwmassa’s van woningen en een atelier. Deze bouwmassa’s zijn rondom een gezamenlijk dakterras georganiseerd. Buitenruimtes en parkeerplaatsen zijn inpandig opgelost en opgenomen in de schil. De afwijkende dakopbouwen zorgen voor een eigenzinnig contrast met de gemetselde volumes en creëren privé dakterrassen op de tweede verdieping.

De vier woningen en het atelier voor FAAM architects zijn allen grondgebonden. De kwaliteiten van een grondgebonden woning en het comfort van een appartement wordt hier samen gebracht.

Er is een subtiel spel ingezet in gradaties van openbaar; semi -openbaar en privé tussen omgeving en de woningen en tussen de woningen onderling. Subtiele verspringingen in de gevelcontour en de verticale entree-patio’s zorgen voor de inpassing van dit volume op het kleinschalige NRE-terrein dat wordt gekenmerkt door fijne dwaalroutes en informele plekken om te ontdekken.

Natuurinclusief

Gevel en dakgroen is een belangrijk onderdeel van het ontwerp: de ontwerpfilosofie van natuurinclusief ontwerpen is direct afleesbaar in de verschijningsvorm. Het plan is op groter schaalniveau een steppingstone tussen de ecologische zone van het Kanaal en de Dommelzone. Het gebouwgroen voegt zich naadloos in het groenplan van het NRE terrein. Hiermee wordt de biodiversiteit verrijkt en hittestress in de stad tegen gegaan.

Beeld Bas Gijselhart | BASEPHOTOGRAPHY

CPO 2.0

De woonbeleving is uniek in dit gebouw, zowel qua contextuele inpassing als qua woontype. Een plek bij de binnenstad en tegenover de Dommel biedt voordelen voor een grote diversiteit aan bewoners. De voordelen van een grondgebonden woning zijn hier gecombineerd met het comfort van een appartement. Het gebouw van FAAM is een project als living lab. Het ontwerp is ingezet op een nieuwe typologie, natuurinclusief bouwen, een nieuwe vorm van CPO en het is gebouwd middels een ketensamenwerking met alle uitvoerende partijen.

De kaders en uitgangspunten van het ontwerp zijn uitgezet. Vervolgens zijn er gebruikers in een vroeg stadium gezocht en hebben gezamenlijk verder invulling gegeven aan het proces. Hierdoor waren zij bovengemiddeld betrokken bij het project en kent men elkaar al vele jaren. Dit zorgt voor sociale cohesie. Deze gebruikers hebben extreme vrijheid gehad in het aanpassen van hun woning naar hun wensen. Verdiepingshoogtes, indelingen, gevel- aanpassingen, lift; alles was mogelijk. FAAM noemt dit CPO 2.0 omdat het wel de voordelen en vrijheden van CPO heeft, maar dan met meer grip op het proces en het tijdspad.

De expressie en overgangen van de woningen creëren een interactie met de directe omgeving. De grote ramen, het dakterras met het weelderige groen en het gevelgroen geven aan dat het gebouw bewust de dialoog aangaat met de directe omgeving. Het interieur en het gebruik worden getoond en de interactie tussen gebouw en omgeving is hiermee bewust opgezocht.

De vier woningen en het atelier van FAAM architects geven een antwoord op de nieuwe wijze waarop wonen en werken steeds meer in elkaar overvloeien. Alle woningen hebben een werkruimte op de begane grond die kan worden gebruikt als B&B, atelier of studio aan huis.. Het atelier van FAAM zou tegelijkertijd ook in een woning kunnen worden omgezet. Er is een maximale flexibiliteit door overmaat in hoogte en de strategische positionering van de trap.

Elke woning beschikt individueel over alle functies, heeft een eigen entree aan de buitenzijde en een eigen privé terras op de tweede verdieping. Het collectieve dakterras op de eerste verdieping en de gezamenlijke parkeerruimte geeft hiernaast veel mogelijkheden om elkaar te ontmoeten en om samen activiteiten te ondernemen.

Door het lange voortraject en door de intrinsieke betrokkenheid van alle gebruikers op het NRE terrein is er ook in grotere context veel sociale cohesie. Ze hebben mede vorm gegeven aan het NRE terrein en ervaren dit als hun eigen gebied aan de rand van de stad.

FAAM-Architects-NRE-woon-werkgebouw-tekeningen.pdf

Download