Veel boekwinkels komen in de problemen door corona
Boekhandel Selexyz in Maastricht door Merkx en Girod Architecten

Veel boekwinkels komen in de problemen door corona

Ongeveer de helft van de boekhandels in Nederland verwacht door de coronacrisis binnen een half jaar in grote financiële problemen te komen.

Een kwart ziet die situatie zelfs al sneller aankomen. Dat blijkt uit een peiling die de KBb, de branchevereniging voor boekhandels, heeft uitgevoerd onder de ongeveer 1.100 aangesloten boekwinkels en -ketens.

De sector heeft het al tijden moeilijk door dalende boekverkopen. Maar sinds het coronavirus om zich heen grijpt, zijn de problemen echt groot geworden. Volgens directeur Anne Schroën van de KBb zijn er winkels die nu al een omzetverlies melden van 80 tot 90 procent. Ook de verhuurders van de panden lijken niet erg mee te werken en willen vaak gewoon de huur betaald krijgen. "En het gaat om kleine boekenwinkels hè, niet om tapijthallen", zegt Schroën. Bovendien moet personeel ook salaris krijgen.

Boekhandels in dorpen doen het vaak nog wel goed, maar die in de centra van de grote steden hebben het zwaar. Winkels die ook tabak en loten verkopen, halen daar nog extra omzet uit.

Aan de peiling deden ruim 300 winkels mee.

Bron: ANP

Lees ook:

Wat
kon er beter in het kabinet Rutte III als het gaat om de bouw? Beeld Bouwmonitor februari 2021

Architecten zijn voorstander van gecentraliseerde aanpak...

Met de verkiezingen voor de deur kijken we met de redactie naar belangrijke thema's die spelen in de bouw. Uit onze maandelijkse Bouwmonitor blijkt veel vraag naar een minister van Wonen. Verder is duurzaamheid een thema dat volgens veel architecten meer aandacht moet krijgen in de komende regeringsperiode.

Modeontwerper Jacquemus gaf deze zomer een modeshow in een korenveld, waarbij op elke 2 meter een stoel was neergezet omringd met koren.

Schoonheid en distantie

Bij het ontwikkelen van een soort routineuze smetvrees in het afgelopen jaar, zijn abstracte begrippen als afstand en nabijheid tastbaar geworden. 'Anderhalvemetersamenleving' was niet voor niets het (te lange) woord van het jaar in 2020. De meesten van ons zullen een versterkt besef ontwikkeld hebben voor wat dichtbij is (en dus intiem of besmettelijk) en wat in je directe omgeving afstand betekent (en daarmee veiligheid maar ook verwijdering). In de eerste fase van de lockdown heb ik aan een ronde tafel die geschikt is voor zes personen eens de afstand gemeten tussen de drie aanzittenden. Dat hield niet over.

Omzetontwikkeling in de ontwerpsector. Beeld Bouwmonitor november 2020

Architecten zien omzet weer stijgen door aankondiging coronavaccin

Door Marieke Giele - Na een diep dal is de ontwerpsector eindelijk aan het herstellen van de coronacrisis, blijkt uit cijfers van de Bouwmonitor. Aankondigingen over de komst van een coronavaccin lijken de voornaamste reden voor deze positieve ontwikkeling. Ook voor de rest van de bouwsector is in november een betere omzet gemeld dan in dezelfde maand vorig jaar.

Forse klappen voor de bouwsector in tweede coronagolf

Forse klappen voor de bouwsector in tweede coronagolf

Door Harm Tilman - De bouw loopt in de tweede Coronagolf forse klappen op, blijkt uit vandaag gepubliceerde cijfers van BouwMonitor. Architecten zagen in oktober hun omzet met 18% teruglopen en het aantal geannuleerde projecten loopt op. Het past in de ontwikkeling van de bouw als geheel waarin het aandeel bedrijven met productieverlies is opgelopen naar 47% (van 41%) .