MVRDV NEXT introduceert videoserie 'Capaciteit 1.5: verkenningen over contactloze stedenbouw'
Beeld Shutterstock

MVRDV NEXT introduceert videoserie 'Capaciteit 1.5: verkenningen over contactloze stedenbouw'

MVRDV NEXT, de technische taskforce van MVRDV, kondigt een nieuwe achtdelige videoserie aan waarin de ruimtelijke vereisten van het post-coronavirus worden onderzocht en hun effecten op verschillende schaalniveaus, van de individuele persoon tot de planeet.

Onder de noemer 'Capaciteit 1.5: verkenningen over contactloze stedenbouw' worden de video's de komende weken met regelmatige tussenpozen uitgebracht. Het initiatief is gestart om de vele vragen en uitdagingen waarmee we in de nabije toekomst worden geconfronteerd, te belichten.

Nu geleidelijk de ergste effecten van de COVID-19 pandemie beheersbaar worden overwegen landen over de hele wereld na een lange periode van sociale afstands- en lockdownmaatregelen hun volgende stappen. De meeste landen doen aanbevelingen om mensen een afstand van 1,5 tot 2 meter van elkaar te houden en, met de vrees voor een tweede golf van de pandemie en nog veel onderzoek naar een mogelijk vaccin, is dit waarschijnlijk een standaard die blijft bestaan, op de een of andere manier, nog maanden en mogelijk jaren.

Rimpeleffect

De gebouwde omgeving is gebaseerd op de schaal van het menselijk lichaam en we zijn allemaal net 1,5 meter breder geworden. Deze nieuwe norm verandert de impact van een individueel lichaam, dit creëert een rimpeleffect van verandering door alle schalen heen. Geïnspireerd door de baanbrekende video 'Powers of Ten' uit 1977 van Charles en Ray Eames, zal MVRDV's 'Capacity 1.5' dit rimpeleffect op verschillende schaalniveaus bekijken, van de schaal van het individu tot de schaal van de hele planeet. Deze aanpak leidt terug naar MVRDV's klassieke publicatie KM3: Excursions on Capacity, waarbij de capaciteiten van onze gebouwen, onze steden en onze wereld onder deze nieuwe omstandigheden effectief opnieuw worden onderzocht.

Systematische manier

De videoserie is niet bedoeld om een antwoord te bieden op de ruimtelijke uitdagingen waarmee de menselijke samenleving te maken krijgt als gevolg van de coronapandemie, maar om een systematische manier te ontwikkelen om de juiste vragen te stellen door objectief te kijken naar de onverenigbaarheid van afstandsrichtlijnen en onze bestaande ruimtes.

Hoe kunnen we door smalle trottoirs navigeren zonder te dicht bij elkaar te komen? Moeten steden 24 uur open zijn om drukte overdag te voorkomen? Hoe kunnen collectieve transportmogelijkheden zoals vliegtuigen, treinen en bussen zich aanpassen? Hoe kunnen we een wedergeboorte van de autostad voorkomen?

Acht delen

“Capaciteit 1.5” zal in acht delen worden uitgebracht, waarbij elk deel de impact van afstand tot het coronavirus op toenemende schaal zal bestuderen. Het eerste deel dat de schaal van 1,5 meter onderzoekt, het effect op individuen, wordt volgende week vrijgegeven, terwijl de resterende delen de komende weken met regelmatige tussenpozen zullen worden vrijgegeven.

Lees ook:

Edzo Bindels. Beeld David Meulenbeld

ARC Talk | Edzo Bindels van West 8: 'Cultuur is de nalatenschap van...

Hoe kan een verkeerskundig project bijdragen aan de culturele waarde van een stad? West 8 wist dat te realiseren met de Groene Loper in Maastricht, een ondertunneling van de A2 én een nieuwe stadspromenade die samen meer zijn dan de som der delen. Partner Edzo Bindels vertelt erover in zijn ARC Talk.

Maartje Luisman, partner bij SVP. Beeld SVP

Maartje Luisman van SVP: 'Als we echt toekomstgericht willen bouwen,...

SVP, bureau voor stedenbouw en architectuur, doet niet aan een architectonisch handschrift. Volgens partner Maartje Luisman moet de context van een gebied het uitgangspunt zijn, ook voor architecten, om opgaven als woningbouw goed te laten landen. Bouwen in het buitengebied is voor haar dan ook geen taboe. 'Want net zo gevaarlijk is het om alleen maar te verdichten met tweekamerhokken.'

RAI. Beeld Shutterstock

Gemeente en RAI Amsterdam tekenen overeenkomst voor herontwikkeling...

RAI Amsterdam en de gemeente Amsterdam slaan de handen ineen voor een grootschalige ontwikkeling van het RAI-gebied in de Zuidas. Projectontwikkelaars Edge en COD adviseren samen met MVRDV en Nudus RAI bij deze eerst planfase.

Visie voor Stationskwartier Groningen. Beeld Gemeente Groningen

Stedenbouwkundige plannen voor spoorzones Hoofddorp en Groningen...

Zowel de gemeente Groningen als de gemeente Haarlemmermeer hebben een stedenbouwkundige visie voor hun spoorzone vastgesteld. In Groningen gaat het om een nieuwe wijk aan de zuidkant van het Hoofdstation. In Hoofddorp hebben De Zwarte Hond, Flux en MVRDV een ontwikkelkader opgesteld voor het stationsgebied.