Anderhalve meter-economie leidt tot 1,2 miljoen minder werkplekken
In het 6 Feet Office van Cushman & Wakefield worden de werkplekken snel, veilig en binnen de voorgeschreven afstand van anderhalve meter in gebruik genomen Beeld Total Workplace

Anderhalve meter-economie leidt tot 1,2 miljoen minder werkplekken

Als we op korte en misschien ook op langere termijn toegaan naar een zogeheten anderhalve meter-economie om een nieuwe opwaartse curve van het coronavirus tegen te gaan zijn er 1,2 miljoen minder werkplekken op kantoren nodig. Dat blijkt uit onderzoek van vastgoedadviseur Colliers International schrijven de collega's van Vastgoedmarkt.nl

Een terugkeer naar kantoor gaat op basis van strikte regels. In het Chinese Wuhan zijn afstandsmaatregelen ingevoerd bij de heropening van de kantoren en vergelijkbare acties volgen waarschijnlijk ook hier. Alleen al door de vereiste afstand tussen medewerkers moet de helft van de werkplekken leeg blijven. Het aantal neemt verder af, omdat bureaus niet meer gedeeld mogen worden op dezelfde dag. Met de nieuwe normen is er één vaste werkplek per medewerker die dagelijks grondig schoongemaakt moet worden.

60 procent minder werkplekken

Voldoende afstand houden betekent voor een gemiddeld kantoor dat zes op de tien werkplekken in ieder geval tijdelijk niet bruikbaar zijn. Voor heel Nederland gaat het om maar liefst 1,2 miljoen minder plekken van de 2 miljoen totaal.

Menselijk contact

‘Positief geredeneerd, komen er vanuit de huidige 100 procent thuiswerksituatie weer 800.000 werkplekken bij’, zegt Harold Coenders, directeur werkplekinnovatie. ‘Hoewel alle digitale mogelijkheden om thuis te werken in één klap echt gemeengoed zijn geworden, blijft het belang van menselijk contact van onschatbare waarde.’

Capaciteit opschroeven

Als de maatregelen van langere duur zijn, kan de capaciteit worden uitgebreid door herindeling van de kantoren met daarin vooral blokken van vier werkplekken. Deze opstelling is volgens Colliers het meest gunstig om de anderhalve meter afstand te garanderen. Bij blokken van twee maal twee bureaus is het niet nodig om dicht langs een collega te lopen.

Lees ook:

Werkplekconcept 6 Feet Office als oplossing voor kantoorinrichting
De verspreiding en het aantal sterfgevallen aan cholera in elke der 50 Buurten van Amsterdam in de periode van 1 juni t/m 18 oktober 1866. Samengesteld door een onderzoekscommissie onder leiding van dr. Isaac Teixeira de Mattos. Schaal 1:9.400. Stadsarchief Amsterdam/ Amand, Gustaaf Leonardus Adolf (1833-1897)

Een gezonde post-coronastad, maar dan wel voor iedereen

Het is haast een open deur: de post-coronastad moet een gezonde stad worden. Fantastisch dat de gezonde stad opnieuw veel aandacht krijgt. Dat is ook hard nodig, maar laten we niet dezelfde fouten maken als in het verleden.

Beeld Keizer Koopmans

Op naar de veerkrachtige stad - De corona-epidemie en de rol van...

Door Harm Tilman - Door de uitbraak van het coronavirus is Nederland in de greep van social distancing, bestande uit een mix van maatregelen op het gebied van hygiëne, verplichte isolatie en vrijwillige quarantaine. De anderhalvemetersamenleving, door velen gezien als een bedreiging of als een kans, lijkt de opmaat te zijn naar de volgende ecologische crisis. Het stedenbouwkundige antwoord hierop is een veerkrachtige stad waarin uiteenlopende natuurlijke, economische en culturele processen op elkaar betrokken en vormgegeven worden.

Nominatie prijsvraag Werkplek van de toekomst: Werkstation door JCAU

Nominatie prijsvraag Werkplek van de toekomst: Werkstation door JCAU

JCAU ontwierp voor de prijsvraag 'Werkplek van de toekomst' een draagbare werkstation voor gebruik op kantoor, onderweg en op wat voor plek dan ook daarbuiten. Dit station functioneert als privacy scherm dat geluiden van buiten filtert. Geïntegreerde zonnepanelen leveren stroom voor de verlichting.

FL'EX-BOX door Ex Interiors

Nominatie prijsvraag Werkplek van de toekomst: FL'EX-BOX door Ex...

De FL'EX Box door Ex Interiors is een nieuw type werkplek, dat losstaat van hoe het werken tot nu toe is georganiseerd. Volgens Ex Interiors gaan we na corona niet terug naar onze kantoren maar zijn we op weg naar een leefstijl en werkindeling, die veel meer in relatie staan met de natuur en de buitenwereld.