Toelichting door GROUP A
Ruimte voor innovatie
Het nieuwe laboratoriumcluster op de TU Delft Campus wordt dé locatie waar TNO onderzoek doet naar innovatie en levensduurverlenging van materialen, energie en constructies in de bouw. Uitgangspunt van het ontwerp is het zichtbaar maken van het werk van TNO, waarbij openheid de motor achter gezamenlijke innovatie is.
Modulaire gevel
Het zichtbaar maken van het werk van TNO begint bij de hoofdentree waar de transparante tussenruimte de testhallen met de laboratorium- en kantoorvleugel verbindt. Deze dubbelhoge corridor - tussen de gebouwdelen - is naast verkeersruimte ook ontmoetingsplek én ruimte waar de te testen installaties doorheen lopen. De modulair opgebouwde gevel bestaat uit dichte en open elementen. Deze open-dicht verhouding beperkt, waar de gevel ‘dicht’ is, de opwarming van het gebouw en reduceert zo de benodigde koeling. Daar waar elementen zijn uitgespaard om innovatieve gevelproducten te kunnen bevestigen, is de gevel ‘open’. Na de testperiode kunnen de testopstellingen eenvoudig worden vervangen.
Open en zichtbaar
De grote testhallen bevinden zich op de begane grond, met de ondersteunende laboratoria en werkruimtes direct daarnaast. Op de verdieping komen de kantoor- en labruimten uit op een in de ruimte hangend bordes. De coffeecorner, eveneens ‘hangend’, is hier dé centrale ontmoetingsplek. Op de tweede verdieping staan de hergebruikte klimaatcellen van het oude labgebouw; typerend voor het werk van TNO. Op het dak is ruimte voor testopstellingen. Het nieuwe TNO Lab wordt voorjaar 2021 opgeleverd en is het resultaat van een samenwerking tussen eindgebruiker TNO, ontwikkelaar Stone22, GROUP A en belegger a.s.r. real estate.