The Muse in Rotterdam - Barcode Architects

Met de komst van The Muse is Rotterdam een beeldbepalend hoogbouwproject rijker. Barcodes' markante woontoren staat aan de Wijnhaven in het up-and-coming Maritiem District. Het programma van The Muse legt de nadruk op stedelijke woonkwaliteit, met veel ruimte voor sociale interactie, vitaliteit op het maaiveld en functies die het wooncomfort van de bewoners optimaal ondersteunen.

Toelichting Barcode Architects

The Muse geeft de positieve stedelijke vitalisering die Rotterdam momenteel doormaakt een nieuwe impuls. Ontstaan op eigen initiatief van het architectenbureau is het project, dat in 2013 van start ging, op dit moment het toonbeeld van de Rotterdamse hoogbouwvisie, die vorig jaar werd gepresenteerd.

The Muse verrijkt de skyline van Rotterdam met een nieuw, sculpturaal silhouet. De meer gesloten antraciete gevels vormen een donkere band rondom de toren. Deze gevels, met kleinere openingen die de appartementen van daglicht voorzien en voldoende privacy tegenover de nabijgelegen torens bieden, contrasteren schitterend met de ruime, helderwitte balkons aan de noord- en zuidkant. Door hun onderlinge verspringing hebben deze een dubbele hoogte en zorgen ze voor optimale daglichttoetreding binnen de appartementen. De balkons bieden alle appartementen royale buitenruimtes en kijken op het zuiden uit op de Maas en op het noorden op het stadscentrum.

Het ontwerp van The Muse benadrukt de verbinding met de straat door zijn uitnodigende en transparante plint. In de plint bevinden zich ook een karakteristieke centrale lobby en grote commerciële ruimtes, die de connectie tussen het volume en de stedelijke omgeving ondersteunen. De drielaagse parkeervoorziening is weliswaar bovengronds gerealiseerd, maar ligt aan de zijde van de Wijnhaven verscholen achter de appartementen. De woningen zijn een absolute toevoeging aan de verdere verlevendiging van de aanliggende kade. De balkons aan de andere zijde van de sokkel zijn getransformeerd tot plantenbakken, die samen met het deels geëmailleerde glas de plint een hoogwaardige uitstraling geven.

Tussen de vijfde en achtste verdiepingen maakt het volume een herkenbare knik naar het noordwesten, waardoor het ruimte creëert tussen het eigen volume en de CasaNova, die op het aanpalend plot met zijn karakteristieke driehoekige volume vanaf 2022 het ensemble compleet zal maken. De torens worden verbonden door een grote, groene daktuin op de vijfde verdieping, die extra buitenruimte biedt voor de bewoners van The Muse en de CasaNova. Doordat de daktuin niet op het dak van de toren, maar op het lager gelegen niveau vijf ligt, ontstaat er een interessante dialoog tussen de tuin en de stedelijke omgeving op maaiveld. Rondom deze vijfde laag zijn ook de gemeenschappelijke functies voor de bewoners van beide torens gesitueerd, zoals hotelkamers die bewoners voor hun gasten kunnen reserveren, een sportfaciliteit, een gemeenschappelijke werkruimte en een comfortabele keuken direct aan het dakterras.

In 2013, crisistijd, nam Barcode Architects het initiatief voor de ontwikkeling van de toren op het kavel Wijnhaven 69, waar toen nog een kantoor van de Gemeente Rotterdam gevestigd was. Met de aanstaande verhuizing van de Gemeente naar het nieuwe kantoor in De Rotterdam zou het oude pand leeg komen te staan. In plaats van een reactie van de markt af te wachten, maakte het bureau een ontwerp voor dit plot, waarna het met het plan naar investeerder Wilma Wonen stapte. Het voorstel overtuigde Wilma Wonen om het plot Wijnhaven 69 – en ook het aangelegen nummer 65, waar nu Barcodes 110 meter hoge CasaNova wordt gerealiseerd – te verwerven. Het programma voor de toren werd gedefineerd na intensieve overlegsessies tussen Barcode, adviseurs en ontwikkelaar, met als belangrijkste speerpunt ‘comfortabel wonen in de binnenstad’. Door de twee gebouwen vrijwel tegelijkertijd te ontwikkelen, bestond de mogelijkheid om functies ten dienste van beide torens aan te brengen, wat de bewonercommunity verder verstevigt.

Met de uitwerking van The Muse liep Barcode voor op de ontwikkeling de Rotterdamse hoogbouwvisie die vorig jaar werd gepresenteerd. Tot 2040 moeten er in Rotterdam 50.000 woningen worden bijgebouwd. Verdichting door hoogbouw is een uitkomst, maar torenhoge anonieme volumes, waarin bewoners nauwelijks ervaren wie hun buren zijn, zijn een bezwaar. De hoogbouwvisie van 2019 is daarom toegespitst op de menselijke stad, met meer sociale interactie tussen bewoners, vitaliteit op het maaiveld en gezonde leef- en werkomstandigheden.

De focus op een bewonercommunity, levendigheid op de grond en vernieuwde stedelijke woonkwaliteiten maken het ontwerp van The Muse voor de Gemeente Rotterdam model voor de totstandkoming van deze visie. De horeca en andere gemeenschappelijke functies zorgen voor de gewenste sociale interactie tussen de bewoners. Zo is The Muse een belangrijk component van de bloei die de stad Rotterdam nu doormaakt.