Toelichting door DoepelStrijkers - De routing door het museum is aangepast. Met de nieuwe uitbreiding van het museum werd het mogelijk om 2 bezoekersstromen van elkaar te scheiden. Groepsbezoeken van scholen en reguliere bezoekers kunnen door de nieuwe routing afzonderlijk van elkaar de tentoonstelling bezoeken.
Positionering uitbreiding
Door de positionering van de uitbreiding is het tevens mogelijk geworden om grote groepen scholieren bij binnenkomst op te vangen en hen met een introductiefilm voor te bereiden op een bezoek aan de buitententoonstelling van de kampresten van het concentratiekamp. In de routing is tevens een loop geïntroduceerd in de plattegrond waardoor alle bezoekers hun weg naar buiten vinden via het museumcafé en de winkel.
Deze aanpassing in routing komt voort uit de wens van de opdrachtgever om horeca en winkel te professionaliseren zodat een langer verblijf van bezoekers werd gefaciliteerd. Entreegebied, winkel en museumcafé zijn in een open ruimtelijke verbinding gebracht. Met een aantal ruimte-organiserende objecten zoals een entreebalie, een winkeldisplay en een uitgiftebar in het café is middels één vormentaal een nieuwe structuur gerealiseerd die de gewenste commercialiteit dient.
De nieuwe vaste tentoonstelling is ontworpen door Perspekt Studio’s. DoepelStrijkers heeft de bouwkundige ingrepen en installatietechnische vernieuwingen voor de bestaande museumzalen ontworpen. In overleg met de ontwerper van de vaste tentoonstelling heeft DoepelStrijkers de benodigde afwerkpakketten en het installatietechnisch zichtwerk uitgedetailleerd zodat tentoonstelling en gebouw integraal bouwkundig werden opgelost.
Ingetogenheid uitgangspunt ontwerp
In de uitbreiding van het museum welke aan de achterzijde van het museum is gesitueerd zijn een auditorium, 3 leslokalen, een vrijwilligersruimte en toiletten opgenomen. Deze uitbreiding faciliteert de opvang van grote groepen scholieren en wordt tevens gebruikt voor groepsevenementen, vergaderingen en lezingen. De uitbreiding is verbonden aan het ontvangstgebied en is bedacht als een massief blok wat aan de achterzijde van het bestaande gebouw de grond wordt ingedrukt. Hierdoor oogt het volume kleiner ten opzichte van het bestaande gebouw en neemt het een bescheiden plaats in in het buitengebied.
In het buitengebied zijn de gerestaureerde kampresten van het voormalige ss concentratiekamp te bekijken. Aangezien de uitbreiding in dit gebied werd gerealiseerd was het uitgangspunt om de impact van de uitbreiding op dit gebied te minimaliseren. Door een horizontale snijlijn op maaiveld door het volume te maken, en de twee helften uit elkaar te trekken, ontstaat visueel een zwaar dak wat net boven maaiveld zweeft. Bezoekers kijken door het raam op maaiveld niveau. Het zware dak en de relatie tot het maaiveld zorgen voor een bijzondere ervaring. De natuur en kampresten worden hierdoor gekaderd, waardoor een vorm van vervreemding en bezinning ontstaat. De ingetogenheid, visuele relatie met het omliggende landschap, en de minimale impact hierop, is uitgangspunt geweest voor het ontwerp.
De uitbreiding is sober gematerialiseerd in echte materialen zoals hout, beton en aluminium. De aluminium gebouwdelen zoals het roosterplafond en de beplating van de tribune zijn hergebruikt uit een ander project. Het minimalistisch, ingetogen en sobere materiaalgebruik draagt bij aan het narratief van NMKV. De ervaring van de bezoekers en het overbrengen van de verhalen van de kampgevangenen staan centraal.