Toelichting door MIR architecten - Het Oude Stadhuis aan de Markt van Harderwijk is het culturele hart van de stad. In het pand zijn twee culturele inrichtingen gehuisvest, te weten Cultuurkust en Popschool Harderwijk. In de historische raadszaal kan worden getrouwd en vergaderd en in de huiskamer van Harderwijk is ondersteunende horeca en een podium voor concerten. De vestibule wordt door de Gemeente gebruikt als touristen informatiepunt en het pand zélf is een monumentale attractie en maakt onderdeel uit van de stadswandelingen.
Coulisse
Van oorsprong was er sprake van drie (gedeeltelijk) middeleeuwse panden, met het oudste pand in het midden. De drie panden zijn talloze keren verbouwd, naar achteren toe uitgebreid, en uiteindelijk samengevoegd tot één stadhuis. In de 19e eeuw is een representatieve neoclassicistische voorgevel voor het pand gezet. De representatieve vestibule uit dezelfde tijd, met een boogstelling voor de trap in de centrale as, was in de 20e eeuw verwijderd en is met de restauratie gereconstrueerd in de geest van de situatie van begin 19e eeuw - als een representatieve coulisse. Het is de logistieke draaischijf van het pand, van waaruit alle zalen en kamers bereikbaar zijn.
Raadszaal
De barokke raadszaal, het juweel van het pand, was eerst 'off limits' voor de architecten. Op basis van onderzoek van de SRAL en visualisaties van MIR architecten ging de gemeenteraad alsnog overstag om ook deze ruimte ingrijpend te restaureren. Het goudleer is ontdaan van donkere vernislagen, geretoucheerd en opnieuw op strakke panelen opgespannen.
De lambriseringen en het plafond en de oorspronkelijke houten vloer zijn naar hun oorspronkelijke kleurstelling teruggebracht waardoor er weer architectonische samenhang gebracht is in het interieur. Nieuwe Oudhollandse kroonluchters en verlichting en een vloerkleed van zeegras geven de ruimte een intieme sfeer en akoestiek. De achterliggende nieuwe klimatisering van de zaal is op museumniveau en volledig 'onzichtbaar' geïnstalleerd.
In de tegenover liggende huiskamer zijn de lambriseringen en het behang van de raadszaal op een eigentijdse wijze gereflecteerd. Het patroon in het 'behang' uit akoestische PET vilt panelen is een digitaal gegenereerde interpretatie van het goudleerpatroon uit de barokke raadszaal. De wandbekleding zorgt hier voor een aangename akoestiek bij optredens en concerten van nieuw talent. Een stalen boekenkast werkt als room divider tussen de opulente huiskamer aan de voorzijde en de vrij kale bar achteren.
In het achterhuis zijn de secundaire functies ondergebracht zoals keuken, toiletten, garderobe, alsmede een nieuw trappenhuis en lift. Hier zijn de middeleeuwen weer zichtbaar gemaakt en vertellen de restanten van gewelven, rond- en spitsbogen hoe hier eeuwenlang door is gebouwd en getransformeerd.