Toelichting Overtuin Architecten
In ons deelplan hebben we ons laten inspireren door de historische overtuin. Veel landgoederen hadden vroeger een extra tuin aan de overzijde van de weg. In Overtuin maken we een hedendaagse variant met een collectieve tuin in het hart van het plan. Aanvullend hebben alle woningen een eigen buitenruimte, die bij de appartementen bijna de maat van een tuin heeft gekregen.
Rond de Overtuin en het half verdiept gelegen compacte parkeerpleintje zijn vier verschillende plekken te onderscheiden met elk een eigen karakteristiek: aan de levendige stadsboulevard of juist aan de rustige dijk of het nieuwe plantsoen, grondgebonden of gestapeld, en met een verschillende oriëntatie op de zon. Voor elke plek is een specifiek woningtype ontworpen. De smalle, hoge stadswoningen zijn uitbreidbaar aan de tuinzijde. De brede dijkwoningen kunnen de derde laag volledig, deels of geheel niet bebouwen. De plantsoenwoningen zijn specials, ze vangen de hoekverdraaiingen van de plot op. De appartementen beslaan een hele verdieping en zijn vrij indeelbaar of te splitsen in twee halve lofts.
De consequente materialisatie zorgt voor een herkenbaar en samenhangend buurtje dat zich ongedwongen voegt in de stedelijke structuur. De aardkleur van de baksteen op de bovenste lagen is geïnspireerd op de naam van het plan. De verdiepingshoge plint aan de straat is gemetseld in een chique, lichtgrijze steen. Aan de Laan op Zuid contrasteert deze plint met het antraciete beton van de margestrook tussen de voorgevel en het openbare trottoir. Lage muurtjes markeren de woningen. De grote tegels ertussen kunnen door de bewoners worden vervangen door planten. Het fraai gelede appartementenblokje geeft het stedenbouwkundig gewenste hoogte-accent. Aan de Hilledijk sluiten de bredere en lagere woningen juist weer goed aan op de Afrikaanderwijk.
De binnengevels rondom de collectieve tuin zijn voor het grootste deel afgewerkt met verduurzaamd hout met een lichte afwerking, als neutrale achtergrond voor een fijn groen binnengebied dat momenteel wordt bedacht door de bewoners in samenwerking met Stichting Tussentuin. Het hout markeert eveneens de zones, waarin de achtergevel kan verschuiven. De gevels spelen in op de achterliggende plattegronden. De kopers konden kiezen uit een bibliotheek van verschillende kozijntypen, die we vervolgens in een ontspannen rechthoekig raster plaatsten.
De indeling van de plattegronden zijn op maat ontworpen samen met de kopers. Elke woning is uniek. In een proces van samenbouw ontstaat ruimte voor bijzondere koperswensen. Zo kiest een bewoner aan de Laan op Zuid voor een kas op het dak. Die wens hebben we vertaald naar een bijzonder architectonisch accent, een Overtuintje in de wolken.