ARC20: Unilever Foods Innovation Centre - "Hive" in Wageningen - Paul de Ruiter Architects

Ons voedselsysteem moet fundamenteel getransformeerd worden om meer dan 9 miljard mensen op duurzame en voedzame manier te kunnen voeden. Unilever is van mening dat deze transformatie alleen kan worden aangepakt als we gezamenlijk werken aan de ontwikkeling van technologieën en innovaties. In aansluiting op deze ambities ontstond het ontwerp van het Foods Innovation Centre; een uiterst duurzaam, gezond en connectief gebouw dat uitnodigt tot ontmoeting en interactie. Het complexe programma met uiteenlopende gebruiksfuncties en culturen is in nauwe samenwerking met Unilever en het ontwerpteam stap voor stap vormgegeven. Het resultaat? Eén van de meeste innovatieve en duurzame multifunctionele gebouwen ter wereld. Unilever koos daarbij voor een geïntegreerde aanpak met een design & build-constructie. Gedurende het gehele proces werkte het ontwerp- en bouwteam intensief samen met Unilever. Het complexe programma met uiteenlopende gebruiksfuncties werd stap voor stap vormgegeven en gekoppeld aan BIM waarmee het gedrag van het gebouw en de installaties tot in detail gesimuleerd zijn en onderling afgestemd konden worden.

Toelichting door Paul de Ruiter Architects - Het energieneutrale Foods Innovation Centre van Unilever – Hive, is met een BREEAM-NL Outstanding certificering één van de meeste duurzame multifunctionele gebouwen ter wereld. Het gebouw wordt gekenmerkt door transparantie, open flexwerkplekken en ruimten die uitnodigen tot bijpraten. Een centrale grote trap verbindt de verschillende afdelingen met elkaar en stimuleert spontane ontmoetingen.
Voor optimale kruisbestuiving tussen de verschillende Unilever expertises bracht het ontwerpteam meerdere functionaliteiten op het gebied van voedingsinnovaties samen onder één dak: laboratoria, testkeukens en een proeffabriek maken allemaal onderdeel uit van dit multifunctionele gebouw. Dit heeft een enorme positieve impact op de snelheid en het gemak van kennisuitwisseling tussen de medewerkers.
Door de multifunctionaliteit en strategische ligging op de campus van Wageningen is het innovatiecentrum tevens een belangrijke kennishub voor experts in de voedingsmiddelensector. Unilever werkt hier samen met onderzoekers en studenten van Wageningen University & Research, andere bedrijven, kennisorganisaties en start-ups aan de voedingsinnovaties van de toekomst. Zo geeft de komst van het innovatiecentrum een impuls aan de ambitie van Wageningen om een wereldwijd toonaangevend kennishart op het gebied van (Agro)Food en Life Sciences te worden
Kennisuitwisseling wordt verder gefaciliteerd doordat een groot deel van het gebouw publiek toegankelijk is. Iedereen is welkom in de koffiebar en het bedrijfsrestaurant waar je prachtig zicht hebt op het productieproces in de mini-fabriek en de testkeukens waar nieuwe ingrediënten uitgeprobeerd worden.
De thema’s gezondheid, flexibiliteit, energiegebruik, materiaalgebruik en circulariteit staan aan de basis van het innovatiecentrum. Met aandacht voor (dag)licht, uitzicht op groen, luchtkwaliteit, akoestiek en ergonomie draagt het gebouw bij aan de gezondheid en het welzijn van de gebruikers. In het ontwerp zijn dan ook diverse innovatieve oplossingen verwerkt die bijdragen aan een gezond en comfortabel binnenklimaat.

Metingen in kantoren en fabrieken tonen aan dat met de huidige manier van luchtbehandeling slechts 50% van de totale hoeveelheid vluchtige organistische bestanddelen uit de binnenlucht worden verwijderd, waardoor er meer ventilatiecapaciteit nodig is en bacteriën en schimmels zich eenvoudiger kunnen vermenigvuldigen. In het Unilever Foods Innovation Centre is een unieke innovatie toegepast die door middel van ionisatie de buitenlucht op een wijze die ook in de natuur voorkomt zuivert waardoor de ventilatielucht. in de verblijfsruimten schoner is dan de buitenlucht. Inpandige emissies en de groeipotentie van bacteriën, virussen en schimmels worden gereduceerd en de kwaliteit van de binnenlucht wordt verhoogd.

Een andere innovatie die in het gebouw is toegepast is de Multi-sensor. In tegenstelling tot traditionele ruimtetempartuurmetingen, die gebaseerd zijn op het meten van de luchttemperatuur op een enkele plaats in de kamer, biedt het infrarood meetsysteem een volledig en continu beeld van de thermografische eigenschappen van de (kantoor)omgeving. Hierdoor kunnen de installaties nauwkeuriger geregeld worden en dit heeft positieve effecten op energie en comfortbeleving. Op dit moment bevindt de ontwikkeling van de Multi-sensor zich in een testfase. Het testen van de techniek maakt zodoende onlosmakelijk onderdeel uit van deze BREEAM innovatiecredit. Het toepassingsgebied voor de toekomst is breed. Zowel in kantoren, scholen als gezondheidszorg zouden deze sensoren een meerwaarde opleveren.

Het Unilever Foods Innovation Centre is tevens zo ontworpen dat het flexibel aanpasbaar is en de compacte vorm beperkt energieverlies. Op het dak zijn meer dan 1500 zonnepanelen geplaatst en ook het glazen dak is voorzien van zonnecellen die zowel energie opwekken als beschermen tegen de zonnewarmte. Alle materialen die voor de bouw en het interieurontwerp zijn gebruikt, zijn gekozen op circulariteit en herkomst