ARC20: Delftse Poort in Rotterdam - Pubblik&Vos

De transformatie van een single-tenant gebouw naar een multi-tenant gebouw in het hartje van Rotterdam naast het Centraal Station. Het gebouw moest weer tot leven komen en nieuwe huurders aantrekken. Maar het moest ook een plek worden voor mensen die er even een paar uur op hun laptop wilden komen werken. Gastvrij met een rauw Rotterdams randje. ' Een beleving, een uitdagende plek, een plek waar generatie Y zich thuis voelt om er te werken maar ook om er te ontspannen'. Zo luidde de briefing van de opdrachtgever. Op het moment dat we aan de opdracht begonnen was 30% van de verdiepingen verhuurd, nu is dat bijna 90%.

Toelichting interieurarchitect - In de hoge entree van het voormalige Delftse Poort glimt het toch wat gedateerde gebouw je tegemoet. Zwart steen in combinatie met glimmend rvs. Omdat we het budget goed wilden besteden, bedachten we een manier om de ruimte een andere sfeer te geven zonder dat we rigoreuze veranderingen aan het bestaande gebouw deden. We ontwierpen een huis, opgebouwd uit houten blokken, waaraan we diverse functies en nieuwe verhuurbare m2 toevoegden, van de receptiedesk tot vergaderruimtes. We braken een aantal muren weg om de ruimte open te gooien zodat we er andere functies aan toe konden voegen die voor levendigheid zouden zorgen. Een plek voor spelletjes zoals tafeltennis, ruimtes om te werken in het groen en verhuurbare ruimtes om met groepen te zijn. Alles in een rauwe sfeer.

Om de stad te betrekken bij het project en om de glimmende zwarte hardstenen wanden nog iets minder in het zicht te hebben, vroegen we Rotterdamse kunstenaars om door middel van een poster hun kijk op Rotterdam te geven. Wij verzorgden het canvas, zij maakten de kunst en gaven dat in bruikleen. Om hen zo goed mogelijk te promoten, maakten we een catalogus van alle kunstwerken met daarbij een kort stukje over de kunstenaar. Waarbij een ieder vrij is om zijn of haar werk te verkopen.

Het huis verbindt ook de begane grond met niveau 3 waar de koffiebar en het bedrijfsrestaurant zitten. Ook daar haalden we een deel van de wanden weg waardoor de koffiebar direct zichtbaar werd vanaf de roltrap. Het ontwerp voor de bar en de bogen die voor een fijne doorkijk zorgen kwamen voort uit de vormtaal van de oorspronkelijke Delftse poort. Door de tweede laag die hierdoor ontstond konden we lekkere plekjes maken om te zitten. En ontstond diversiteit in de plattegrond. Iets waar wij altijd naar streven in onze ontwerpen.