ARC20 - Woonwerkgebouw NRE-Terrein in Eindhoven - FAAM Architects

Het NRE terrein was een kleinschalig industrieterrein en is door de gemeente Eindhoven opgezet als een experimentele bottum up gebiedsontwikkeling voor private ontwikkeling. Op eigen initiatief is door een ondernemend architectenbureau dat graag experimenteert met gebruikerswensen in woningbouw, gestart met een kleinschalig woon- en werkgebouw.

De tijdsgeest in Eindhoven wordt gekenmerkt door een toenemende internationalisering en de enorme groei van de techniek giganten. Verdere verdichting is noodzakelijk om de groei van het inwonersaantal te faciliteren. Het NRE terrein is een ontwikkeling, verstopt tussen het Kanaal, de Parklaan en rivier de Dommel.

Behoud authenticiteit

Samen met alle stakeholders zijn er sessies geweest om te bepalen op welke manier er op het NRE terrein gewerkt en geleefd zal worden. Van belang was om de authenticiteit van het gebied te behouden bij de herontwikkeling. Stedenbouwkundige Tom van Tuijn heeft het stedenbouwkundig ontwerp en proces bepaald. Wij mochten vanaf scratch meedenken over deze gave locatie en over de tijdslaag van de nieuwe gebouwen.

Living Lab

Ons project hebben wij beschouwd als een living lab. We hebben het ontwerp ingezet op een nieuwe typologie, natuurinclusief bouwen, een nieuwe vorm van CPO en het is gebouwd middels een ketensamenwerking met alle uitvoerende partijen.

Alzijdig gebouw

De hoofdmassa is een kloek volume, eenduidig vormgegeven als alzijdig pand, dat de entree naar het NRE-terrein aangeeft in de straatwand aan de Nachtegaallaan. Het volume bestaat uit gekoppelde bouwmassa’s van woningen en een atelier. Deze bouwmassa’s zijn rondom een gezamenlijk dakterras georganiseerd. Buitenruimtes en parkeerplaatsen zijn inpandig opgelost en opgenomen in de schil. De afwijkende dakopbouwen zorgen voor een eigenzinnig contrast met de gemetselde volumes en creëren privé dakterrassen op de tweede verdieping. De 4 woningen en het atelier voor FAAM architects zijn allen grondgebonden. De kwaliteiten van een grondgebonden woning en het comfort van een appartement wordt hier samen gebracht.

Gradaties

Er is een subtiel spel ingezet in gradaties van openbaar, semi -openbaar en privé tussen omgeving en de woningen en tussen de woningen onderling. Subtiele verspringingen in de gevelcontour en de verticale entree-patio’s zorgen voor de inpassing van dit volume op het kleinschalige NRE-terrein dat wordt gekenmerkt door fijne dwaalroutes en informele plekken om te ontdekken.

Stepping stone

Gevel en dakgroen is een belangrijk onderdeel van het ontwerp: de ontwerpfilosofie van natuurinclusief ontwerpen is direct afleesbaar in de verschijningsvorm. Het plan is op groter schaalniveau een stepping stone tussen de ecologische zone van het Kanaal en de Dommelzone. Het gebouwgroen voegt zich naadloos in het groenplan van het NRE terrein. Hiermee wordt de biodiversiteit verrijkt en hittestress in de stad tegen gegaan.